Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lugnvik

Minnesord: Åke Karlsson, Östersund, 83 år

Ett sorgebud kom i mellandagarna att dragspelaren Åke Karlsson lämnat jordelivet. Han växte upp i stadsdelen Lugnvik där han också bodde med sin sambo Harriet.

Annons

Fritidsstugan i Arvesund och båtlivet på Storsjön var intressen som han odlade. Men mest blev det dragspelandet som kom i första hand. Hans far var duktig fiolist och alla i hans familj spelade och sjöng. Som ung började han spela dragspel och hans lärare tyckte inte om att han använde tummen på tangentraden. Disciplinära åtgärder i form av slag på tummen från läraren färgade den blå, har Åke berättat. Men senare i livet har åter tummen använts.

Annons

Annons

Hans spelkamrater har uppmärksammat att han endast behövde använda tre fingrar för att framföra låtarna. Men ringfingret kom gärna till användning när det gällde låtar av Ragnar Sundkvist. Andra omdömen om hans spelstil var hans fina taktkänsla.

I början av 1950-talet spelade han dansmusik. Ofta på Åvallens utedansbana.

Mellan åren 1965 och fram till 1970 tillhörde han Frösökvintetten. Senare i livet, och då dragspelsklubben Jämtbälgen etablerades 1972, blev han en aktiv medlem och så skulle det förbli då han ofta fanns med på träningskvällarna i klubbens lokal som låg nära hans bostad.

Som pensionär etablerade han en hemmastudio i sin lägenhet, en hobby som ledde till att han producerade ett tjugotal CD-skivor. Allt för eget och vänners lyssnande. Mest gammeldans men också en och annan foxtrot, för han har minst 35 egna kompositioner inspelade i digitalt format. Baskompet var också hans eget.

Åke var också tekniskt begåvad. En tusenkonstnär i slöjdalster som nävertavlor och snickerier.

Under de tre senaste åren var han drabbad av cancer. Sjukdomen irriterade hans musikutövning men hans positivism överlappade svårigheterna genom ett gott humör och med stor humor.

För ett år sedan kungjorde läkarna att hans cancer var borta ur kroppen och han komponerade nya melodier i dur som hambon ”Tro hopp och glädje”. Dessutom ”Gummans vals och ” Gånglåt till Jämtstårsan” - två specialare till de aktiva spelkvinnorna i dragspelsklubben.

Många är vi som sörjer Åke, både som god vän och den skicklige musikant han var. Mina tankar går nu i första hand till sonen samt hans sambo.

Vännen Åke Bengtzon

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy