Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Debatt
Backa din hemmabacke på World Snow Day

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild på Landsomberget i Backe. Foto: Inger Sjölander.

Annons

Stillasittandet är ett växande problem bland Sveriges unga. Pandemin har förvärrat situationen. Den har samtidigt synliggjort de många värden som uteaktivitet har. Här fyller Sveriges hundra hemmabackar en viktig funktion. Vi vill att hemmabackarna ska finnas kvar men det är inte självklart. Därför vill vi uppmärksamma dem i samband med World Snow Day den 16 januari. Var med du också och backa din hemmabacke!

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

I en nordisk jämförelse är svenska barn mest stillasittande och problemet har ökat under pandemin. Vi behöver få våra barn och unga att röra på sig mer. Därför vill vi slå ett slag för skid- och snowboardåkning.

Annons

I Sverige finns 197 SLAO-anslutna skidanläggningar. Hälften är hemmabackar, mindre anläggningar på hemmaplan. De drivs ofta ideellt eller kommunalt. Det är lätt att ta sig dit. Barn och unga kan ofta själva ta bussen. Hemmabackarna har uppskattats av barn i hela landet under många årtionden.

Annons

Vi vill att hemmabackarna ska leva vidare men det finns utmaningar.

En del kommuner, framför allt i södra Sverige, funderar över om det är rimligt att satsa på snössystem när minusgraderna blir mer färre. Vi menar att det är det. Att lägga snö med förnybar energi bör vara lika självklart som att lägga is i ishallar och värma upp vatten i badhus.

Kullstabacken i Hammarstrand.

Bild: Katrin Åsander

Liftarna i många hemmabackar är gamla och slitna. Det behövs investeringar och det kostar. Precis som med alla investeringar i folkhälsa.

I samband med World Snow Day vill vi uppmana så många som möjligt att backa sin hemmabacke. Det kan vi göra på olika sätt:

Till Sveriges kommuner: satsa på hemmabackarna! De bidrar till ökad folkhälsa och är en viktig arena där barn och ungdomar kan umgås och röra på sig.

Till landets skolor och fritidsverksamheter: fortsätt att nyttja hemmabacken i er verksamhet. Det ger fler barn möjlighet att upptäcka glädjen av snö och rörelse.

Till landets skidåkare: packa matsäcken och ta med familjen till en aktiv dag i er närmaste hemmabacke. Passa på att visa uppskattning till de föräldrar och många andra eldsjälar som ofta helt ideellt driver anläggningen.

Annons

Gustavsbergsbacken på Frösön.

Bild: Anders Olsson

Annons

Vi ska förstås också göra vårt. Vi vill bidra till att introducera fler unga till våra svenska friluftslivs- och idrottstraditioner. Genom projektet Alla på snö har vi tillsammans gett över 100 000 barn och ungdomar möjlighet att kostnadsfritt prova på vintersport och skidåkning.

Det arbetet ska vi fortsätta. Därför kommer vi också att under 2022 lansera en gemensam satsning på just hemmabackarna.

Ann-Louise Samuelsson, tf. generalsekreterare Friluftsfrämjandet

Titti Rodling, vd SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation

Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbund

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Titti Rodling, vd SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbund, Ann-Louise Samuelsson, tf. generalsekreterare Friluftsfrämjandet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy