Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Offerdal

Minnesord: Uno Bångman, Kaxås

Uno Bångman lämnar oss i stor i saknad i en ålder av 93 år och åtta månader.

Han föddes på Bångmansgården i Kaxås där han växte upp som yngst i en stor syskonskara. Med jordbruket och det arbete som det innebar med stor gemenskap sammanfördes syskonskaran i en livslång samhörighet. Uno var åtta år när hans mamma Kerstin avled och endast 15 år när pappa Olof avled vilket gjorde att han tidigt fick ta ansvar för sin egen framtid och försörjning.

Annons

Uno utbildade sig på Torsta skogs- och lantmannaskola 1958. Han var en man med många sidor, alltid rak och ärlig och alltid tillgänglig.

Han provade en framtid utanför sin utbildning i slutet av 1950-talet när han flyttade till Stockholm och jobbade på Södersjukhuset. Men han återvände snart till sitt kära Kaxås där han trivdes bäst. Här startade han egen verksamhet tillsammans med sin fru Märta som han gifte sig med 1960. Så lämpligt och lägligt på 1960-talet när bilismen tog fart blev det en bensinstation i centrala Kaxås.

Annons

De båda fick tre barn, Leif, Elisabeth och Bert-Ola.

Under sina år i kommunen var Uno också politiskt engagerad i Moderaterna och även nämndeman i tingsrätten. Han engagerade sig i utvecklingen av Kaxås där han arbetade med Kaxås bygdegård och byalaget. För Uno var det viktigt med en social samvaro och en levande by. Han tyckte om när den yngre generationen stannade kvar i bygden och valde att leva i den miljö och kultur som han själv bidrog till att skapa.

När Projekt Kaxås tog fart för ett par år sedan med inflyttning av nya familjer var det något han uppskattade väldigt mycket och mot slutet följde han utvecklingen från sitt hem.

Unos stora intresse var en livsstil med skog och jakt, nära naturen. Intressen som han fört vidare till barn och barnbarn. Uno värnade mycket om servicen till bygden och hans bidrag var hans värv där han tillsammans med Märta höll sin bensinstation öppen alla dagar i veckan, detta långt efter pensionsålder. De hade inte bara sin mack öppen utan även hemmet var öppet och generöst där kunderna, släkt och vänner alltid var välkomna och inbjudna till en fika.

Annons

En stor glädje för Uno var skoterturerna med barn och barnbarn med många glada skratt som Uno bidrog med genom sitt sinne för humor, alltid rak och ärlig i sitt omdöme. Uno var en man som stod upp för sina ord och tankar. Uno sörjs och saknas av hustru Märta, barnen Leif, Elisabeth, Bert-Ola med respektive samt barnbarn och barnbarnsbarn, samt övrig släkt och vänner.

Märta, Leif, Elisabeth, Bert-Ola

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy