Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Kirsti Kokkonen Södergren, Slandrom

Kirsti Kokkonen Södergren, Slandrom, har hastigt avlidit i en ålder av 72 år.

Annons

Närmast anhöriga är maken Örjan och sönerna David och Tomas med familjer. Hon föddes 1949 i Hilli i Österbotten men flyttade tidigt till sin fars hemtrakter i Savolax. Kirsti var den näst äldsta i en syskonskara av fem barn.

Barndomen var knaper som för många andra i Finland efter andra världskriget. Kirsti var duktig i skolan och kunde efter några år i byskola börja på realskolan i centralorten Iisalmi. Efter avklarad skolgång och studentexamen började Kirsti på Universitet i Åbo och efter några års studier gjorde hon sommaren 1972 praktik på turistbyrån i Östersund där hon träffade blivande maken Örjan. Efter studier på lärarhögskolan i Stockholm flyttade hon tillbaka till Jämtland där hon kom att bo under resten av sitt liv.

Annons

Kirsti och Örjan byggde 1980 ett hus i Slandrom i anslutning till Örjans föräldrahem, ett hus som vårdades och utvecklades under åren. Trädgården var Kirstis stolthet, med både prunkande blomrabatter och många grönsaksodlingar. Det var en plats som välkomnade många gäster genom åren.

Annons

Kirsti kom att arbeta som lärare på olika sätt under hela sitt långa yrkesliv och många är de elever som mött henne under årens lopp. Hon har varit lågstadielärare, hemspråkslärare i finska, lärare i spanska och lärare i svenska som andraspråk. Kirsti var aldrig rädd för att pröva på nya saker och utmanade sig ständigt.

Under senare delen av sitt yrkesverksamma liv var Kirsti lärare för nyanlända elever i förberedelseklasser. Här kunde hon kombinera sitt yrkeskunnande och samhällsengagemang, något som bland annat visade sig i att hon bjöd hem sina elever och också utrustade de som behövde med kläder och andra saker så att de skulle kunna delta i utomhusaktiviteter vintertid. Nyanländas rättigheter och kampen för en human flyktingpolitik var något som engagerade Kirsti livet ut.

Kirsti behöll en stark kontakt med Finland, varje sommar besöktes föräldrahemmet och hon hälsade på släktingar och höll kontakten med vänner. Hon var en motor i den finska gemenskapen i Jämtland och deltog och anordnade många olika evenemang under åren. Även efter pensionen fortsatte hon som lärare i finska som hemspråk, drev en finsk bokklubb på biblioteket samt en sånggrupp.

Annons

Kirsti var en utpräglad föreningsmänniska och hade en rad uppdrag; hon var en engagerad medlem i bland annat Föreningen Norden, Östersunds finska förening, Kyrkan, Röda korsets läxhjälp samt Hembygdsföreningen. Hon höll föredrag på biblioteket och stadsvandringar. Ett av hennes stora intressen var läsning och litteratur, ett intresse som hon delade med maken Örjan.

Slutligen var sönerna och barnbarnen det viktigaste i hennes liv, Kirsti var en snäll, generös, stolt och engagerad farmor till sina fem barnbarn. Kirsti kommer att saknas av många.

Familjen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy