Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Karolin Johansson
Parkera inte som en idiot

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

LT:s chefredaktör ryter ifrån mot alla som parkerar så att räddningsfordon inte kommer fram. Bilden i bakgrunden är från ett parkeringskaos vid Spikbodarna 2021. Bilden är ett montage.

Bild: Denny Calvo, Henrik Flygare

Annons

Äntligen har den efterlängtade snön fallit, och det med besked. Nu är skidspåren förhoppningsvis säkrade vintern och vårvintern ut. Men baserat på skidåkarnas parkeringsförmåga går liv och lem inte lika säkra.

Tidigare i vintras, när den första snön lagt sig, var vi många som begav oss ut i skidspåren. Eftersom ideella krafter är kvickare än kommunen att preparera spåren, styrde de flesta av oss i Östersund vår kosa mot Fursteli skidspår.

De ideella krafter runt om i Jämtland och Härjedalen som upplåter mark, privata vägar och fritid till skidspår som allmänheten är välkomna att åka på ska ha en stor eloge. Vi som står med skidorna i högsta hugg när prognosen visar snö har er att tacka för att vi kan åka tidigt på säsongen. Några som dock inte ska ha en eloge, snarare en ordentlig utskällning, är alla som inte har vett att parkera ordentligt.

Annons

Annons

När snön faller står många av oss i startgroparna, sugna på att staka oss fram i skidspåren.

Bild: Jakob Sköld

Den där dagen, tidigare i vintras, var vi så många som åkte ut till skidspåren att den enda parkeringen snabbt blev full, vilket resulterade i att alla som kom efter parkerade hej vilt längs vägen. Med nysnö på smal skogsväg fick jag hålla tungan rätt i mun för att inte glida in i alla bilar som stod uppställda till höger och vänster, oftast med fronten eller baken rakt ut i vägens mitt. Jag hade turen att komma samtidigt som en annan bil lämnade parkeringen och kunde snabbt glida in i ett tomt hål, men bakom mig ringlade kön lång och vägen blev allt smalare och smalare och smalare...

Varför blir jag så upprörd över det här, kanske du undrar? Kan jag inte bara andas igenom parkeringskaoset och glädjas åt att så många kommer ut i naturen, får motion och frisk luft?

På den gamla goda tiden, för cirka fem år sedan, arbetade jag som reporter på Sveriges Radios trafikredaktion i Skåne och Blekinge. På somrarna, när solen stod högt och havet kallade, fick vi ofta gå ut i direktsändning och uppmana bilister att inte parkera längs smala vägar, som oftast var enda vägen ner till stranden. Räddningstjänsten var de som bad oss att gå ut med uppmaningen för att de skulle ha en chans att komma fram till drunkningsolyckor. Dessa larm kom allt för ofta och inte sällan kom räddningsfordonen inte förbi alla bilar som stod parkerade längs vägen och hindrade framfarten.

Annons

Den här typen av skyltar krävdes under pandemin på skånska östkusten när alla skulle till stranden.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Vi som ger oss ut i skidspåret kommer förhoppningsvis inte att råka ut för drunkningsolyckor i någon större utsträckning, men vi ska inte tro att olyckan inte kan vara framme. Det kan gå illa även på längdskidor och då måste räddningsfordon kunna ta sig fram, utan att behöva kryssa mellan bilar som står kors och tvärs.

2018 bröt jag handleden längst bort i Fursteli, vid Svartsjöarna. Jag hade turen att en bil stannade där spåren korsar vägen och några vänliga själar var villiga att köra mig tillbaka till parkeringen, där en kompis väntade. Hade jag brutit mig den där dagen tidigare i vintras, eller ännu värre drabbats av en sjukdom, hade jag nog fått ligga länge i väntan på en ambulans som inte kunde komma fram.

Så jag ber dig som tänker nyttja skidspår med begränsade parkeringsmöjligheter om följande:

Om du absolut måste parkera längs vägen: Parkera så långt ut i kanten du bara kan, och håll gärna alla bilar på samma sida av vägen, så att räddningsfordon kan komma fram och rädda liv.

Samåk! Det är bättre för miljön och det blir färre bilar som måste trängas om parkeringsytan.

Kommer du fram och inte hittar någon lucka att parkera i, kör vidare till ett annat skidspår eller kom tillbaka en annan dag.

Går nu dina tankar till att parkeringsmöjligheterna borde bli bättre så påminner jag om att det är ideella krafter som sköter spåren och att fixa en större parkering är lättare sagt än gjort. Ta ditt ansvar, så kommer allt bli bra och framförallt kommer räddningsfordonen fram och förbi.

Annons

Annons

Till toppen av sidan