Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Torvald Storsten, Vestnes

Torvald Storsten, Vestnes, 89 år har lämnat oss

Annons

En verklig kämpe för dragspelsmusikens utveckling har under december månad 2021 lämnat jordelivet. Torvald med de många snillrika idéerna på båda sidor om landsgränsen. Det var också Torvald som var upphovet till Glamusikalliansens tillkomst.

Född i Orkdalen i Meldal i dåvarande Sörtröndelag fylke. Redan som 20-åring kom han till västra Jämtland på huggningsarbete i skogen och påtog sig även skogskörningar med häst. Detta blev inledningen till att han fick många vänner i Jämtland som han sedan under alla år fortsatte att umgås med.

Annons

Annons

Hans känsla för dragspelet var äkta och han blev i slutet av 1990-talet agent i sitt land för det nya märket ”Falconetti”. Som den entusiast han var inom spelmanskulturen tog han ett initiativ till skapandet av ett ”Nordisk Kulturistiskt center ” i sin hembygd i Örskog, där han senare mötte kolleger från både Möre och Tröndelag på Teveltunet Fjellstue i Meråker.

Det var i den positionen han blev en av skaparna av en svensk-norsk musikallians med ett flertal svenska entusiaster. Några år senare, 1994, fick den svenska avdelningen en egen förening som förde Torvalds idéer vidare i en rad evenemang i gränsbygderna, som Storlien, Huså och Gäddede. Han värnade starkt för gemenskapen länderna emellan.

Med åren sågs han som något av en ”glamusikens verklige ambassadör” då han gärna uppsökte officiella festivaler på båda sidor om landsgränsen, speciellt under sommarperioderna. Ett och annat instrument bytte naturligt nog ägare vid hans många besök. Torvalds insatser inom dragspelsutvecklingen parat med en social sida kan inte förringas.

Åke Bengtzon

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy