Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Oviken

Läsartext
Samspelet mellan människa och mjölkko är stort

.

Detta är en läsartext.

Här är gänget som inte går av för hackor: Sven Erik Larsson, Hallen, Karl Erik Eriksson, Oviken, Andreas Jämtinger, Hallen, Jennie Jämtinger, Hallen, Olof Lindström Valne och Hans Westbom, Umeå. Foto: Sture Björk

Annons

"Lantmännen går en spännande tid till mötes". Orden kom från medlemschefen Hans Westbom, Umeå, som besökte Lantmännen Jämtland i Allaktivitetshuset, Oviken.

Efter ett gott julbord användes tiden effektivt genom länsordförande Per Erikssons, Ågårdarna, tillbakablick på året 2020 med normala skördar på både animalie- och spannmålssidan. Sedan presenterades höstens problem av Lena Oskarsson, konstgödselns prisfördubbling mot för ett år sedan och den osäkerhet som nu råder med nya utmaningar varje dag.

Bilden är ytterst komplex och svår att påverka av Lantmännen Sverige på grund av att urean som i dag är ett av världens vanligaste medel för konstgödsel är en bristvara. Komplexiteten består av stigande naturgaspriser, stängda fabriker i Europa med långa starttider när naturgaskranarna öppnas som var föregånget av stor efterfrågan våren 2021. Kaliumtillförseln från Vitryssland tillsammans med Lantmännens låga lagervolymer spelar också in vilket innebär att det nu är dagspriset som gäller på konstgödseln som tangerar 100 procents prisökning. Detta har fått länets lantbrukare att stå frågande inför beställningsamtalet till Lena. För att vara säker på konstgödsel inför vårbruket är sista beställningsdag den 15 januari.

Annons

Annons

På Gunnar Lögdbergs Kälenfråga om "medicinen" är utökad träda kommande odlingssäsong blev svaret nej från både medlems- och försäljningschefen. Jordens näringstillförsel är viktig för att hålla produktionen uppe på åkern, i djurutvecklingen och tillväxten men framför allt mjölktankens vita guld som är så nyttig för oss människor. Mjölkkornas betydelselära är så viktig för vårt län och land. Samspelet mellan människan och mjölkkon är mycket stor, det vet kobönderna.

En positiv utveckling är spannmålsodlingen från Hälsingland till Västerbotten som har ökat med 19 procent de senaste åren och målsättningen är 25. Prisbilden på fin spannmålskvalitet som levereras till Umeås nya anläggning är positiv.

Så var det dags för Lantmännen Maskins företrädare Henrik Näslund och Marcus Hedman med det stora landområdet Bollnäs till Nordkap. Det viktiga samarbetet med Sweco genom personallån – teknikerutlåning – för att klara av arbetstoppar både sommar- och vintertid har utvecklats mycket bra. Samarbetet inom Lantmännen Maskin är mycket "tajt". Detta medför att Lantmännen är en mycket trygg arbetsplats för alla anställda. Sommarens demovisningar kommer att ske ute på gårdarna och framförhållningen är bra. Av sex beställda stora tröskor är tre redan sålda inför spannmålsskörden om nio månader.

Den lärorika och trevliga kvällen avslutades med Falbygdabonden Hans Valtemyrs strategi, kapitalstruktur, utdelningspolicy genom ledorden "Uppåt och framåt". Det gäller för alla Lantmännens 19 000 medlemmar.

Sture Björk

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy