Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Jämtcupen avslutade schackåret

Detta är en läsartext.

I söndags avslutades det lokala schackåret med den 59:e upplagan av snabbschacksturneringen Jämtcupen i Östersund.

Tävlingen utgjorde även snabb-DM och 7 deltagare möttes alla mot alla med betänketiden 10 minuter plus 5 sekunder i tillägg per drag. Tävlingens högstrankade, Adrian Bohman Karlholm infriade förväntningarna och tog segern på maximala 6 poäng. Silvret gick till Sven-Olof Andersson 5, medan Magnus Nordling tog bronsmedaljen på 4 poäng. Fjärdeplatsen intogs av Henrik Johansson 3 och därefter kom en trio spelare på 1 poäng: Bashar Kanounji, Bengt Öberg och Berndt Westerlund.

Annons

I tävlingens inbjudan framgick att turneringen, med två undantag spelats årligen sedan 1961. Man noterar att Adrian Bohman Karlholm nu under hösten lokalt har den bländande sviten med vinst i samtliga 44 partier!

Annons

I Polens huvudstad Warszawa har det spelats världsmästerskap i snabbschack under tre dagar med totalt 13 ronder och 180 deltagare. I slutändan blev det en dramatisk upplösning med ett extra särspel.

I grundspelets första rond fick världsmästaren Magnus Carlsen elegant visa sin teknik i slutspelet torn + löpare mot torn. Carlsen öppnade starkt med 4,5 poäng av 5 första dagen. I nionde ronden vann Carlsen över tjecken Duda efter ett magnifikt kvalitetsoffer där Carlsen offrade ett torn för en springare. Efter andra dagen var Carlsen i ensam ledning på 7,5 poäng av 9. Den tredje och avslutande dagen inleddes med att Carlsen förlorade mot tävlingens överraskning, blott 17-årige Nodirbek Abdusattorov, Uzbekistan. Med bara 2 poäng av 4 den sista dagen så kom tre spelare ifatt Carlsen som landade på 9,5 poäng av 13 tillsammans med Abdusattorov, Nepomniatjij och Caruana.

Världsmästare blev den unge Abdusattorov som vann det efterföljande särspelet före Nepomniatjij, Carlsen och Caruana. En ny chans till en VM-titel får Carlsen närmast i dag, då blixt-VM på samma plats avslutas. Det kan följas på till exempel chessbomb.com

I damklassen kopplade Aleksandra Kosteniuk, Ryssland, ett starkt grepp och kunde trots en försiktig avslutning med tre remier ta segern på 9 poäng av 11, en hel poäng före landsmaninnan Valentina Gunina 8. Brons till Oliwia Kiolbasa, Polen, också hon 8 poäng.

Annons

Lösning: 1.T2f4+ gxf4 2.Th5

Veckans uppgift består av partislutet Flaviocapa – jehnle, 2020. Vit gör matt i två drag.

LT-schack önskar alla läsare ett gott nytt år!

Bo Wik

bowik@bredband.net

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan