Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Föllinge

Gun-Marie Nilsson, Föllinge

Gun-Marie Nilsson, Föllinge, avled den 16 december. Hon blev 84 år.

Gun-Marie föddes i Raftälven där hon tillbringade sina första levnadsår fram till och med andra klass. Därefter var hon där på sommarloven hos mormor och morfar vilket hon har berättat en hel del om vad avser goda upplevelser, bland annat med barndomsvännen Astrid som varit hennes goda vän hela livet.

I Raftälven bodde hon med mor Linnéa, först hos mormor och morfar och sedan med modern och hennes blivande make Nikolaus i en hyresbostad nere i byn.

Gun-Maries far skulle flytta till södra Sverige efter avslutat jobb på Krångede kraftverk och ville att Linnéa skulle följa med honom, men tyckte att Gun-Marie kunde få bli kvar hos sin mormor och morfar i Raftälven. Det gick inte Linnéa med på utan flyttade med dottern till sina föräldrar varvid Gun-Maries far flyttade ensam söderöver och därefter hade de ingen kontakt.

Annons

Annons

Något år senare träffade Linnéa Nikolaus som Gun-Marie tyckte om och hon fick en trygg tillvaro. Familjen som hade utökats med dottern Solveig, flyttade till Föllinge och då var Gun-Marie 9 år. Hon blev orten trogen hela livet. Under de två följande åren fick hon ytterligare två syskon, Anette och Nils-Mårten. En fin sammanhållning har rått mellan syskonen, vilket Gun-Marie var mycket glad över.

Gun-Marie gick först i Raftälvens och sedan Föllinge skola. Efter skolgången "tog hon piga" hos Olséns där hon tjänstgjorde i många år och var väldigt omtyckt. Därefter hjälpte hon många ute i byarna när hon hade tjänst som hemsyster under flera år. Bland annat visade det sig att hon hade skött om sin blivande måg Johan.

År 1966 sadlade Gun-Marie om till försäkringshandläggare på Försäkringskassan. Hon arbetade flera år i Föllinge och de avslutande åren fram till pensioneringen i Krokom. Hon älskade verkligen sitt jobb. Efter pensioneringen fram till den påbörjade sviktande hälsan var hon en enormt duktig kraft på Föllinge slöjd.

Under andra halvan av 1950-talet träffade Gun-Marie sin blivande make Enar som hon gifte sig med 1961 och han bodde hos henne tills de skaffade en gemensam bostad. 1963 fick de dottern Lena. En egen fastighet införskaffades 1965 i Föllinge centrum. Där har Gun-Marie bott ensam efter Enars bortgång 2006, fram tills hon avled.

Annons

Gun-Marie har upplevt många fina stunder med Enar och Lena och hennes fem barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn. Förutom all värme och kärlek som hon gav dem så hade hon full koll på födelse- och namnsdagar som hon förstås var med och firade. Äldsta barnbarnet kunde gå hem till mormor och morfar efter avslutad skoldag och bo hos dem under veckan för att slippa åka skolbuss varje dag. På samma sätt har övriga barnbarn och ett barnbarnsbarn kunnat komma och vara hos mormor Gun-Marie och morfar Enar.

Med Gun-Marie kunde man diskutera allt. Hon hade ett väldigt gott minne. För hennes omgivning gällde "fråga Gun-Marie, hon vet nog". Och snällare person kan man knappt finna.

Vi saknar dig så mycket.

Syskonen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy