Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Ber om största möjliga tystnad

Detta är en läsartext.

Då var det dags igen. Foto: Arkivbild

Annons

Nu är det dags att fira in det nya året och liksom förra året är det nog många som längtar efter att få välkomna ett nytt bättre år. Även denna gång ställs en del officiella nyårsfyrverkerier in och förhoppningsvis kompenseras det inte av ökad mängd privata fyrverkerier.

Många av Sveriges cirka 940 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Varje år skräms hundar så illa att de aldrig återhämtar sig. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande.

Ett sätt att slippa utsätta hunden för smällande är att fira nyår på en plats där skjutandet av fyrverkerier inte förekommer eller åtminstone är mycket begränsat. Svenska Kennelklubben har på sin webbplats efterlyst boenden, som kan erbjuda ett smällarfritt boende. Vi har nu en lista med tips på boenden, för att ge de hundägare som behöver ett alternativ. Om man är tidigt ute är hotell kring våra flygplatser ett bra alternativ då det råder generella förbud mot fyrverkerier på dessa platser. Tyvärr är antalet hundrum begränsat så det blir snabbt fullbokat.

Annons

Annons

Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter liksom flera kommuner som försöker införa egna begränsningar.

Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Också människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga.

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier.

I år är det ovanligt många nyblivna hundägare och hundar som ska möta sitt första nyår tillsammans. För dem är det extra viktigt att förbereda sig väl för att för undvika att nyårshelgen blir en dålig erfarenhet. Nedan följer några tips på vad man kan göra:

Lämna inte hunden ensam.

Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden. Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben och ha en positiv inställning själv. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

För oroliga hundar finns receptfria doftavgivare, sprayer och halsband som sprider rogivande feromoner.

Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Svenska Kennelklubben

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy