Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Debatt
(SD): Villkorstrappan skadar svensk fotboll

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mickan Palmqvist

Annons

Allsvenskan har nyligen fått sitt slut, och vi gratulerar Malmö FF till årets SM-guld. Säsongen som inleddes utan publik kunde trots allt avslutas med fullsatta läktarsektioner. Frågan är vad som kommer att vara det bestående minnet av säsongen 2021. Pandemins fortsatta följdeffekter och vaccinbevis vid entréerna? Publikens roll som allsvenskans främsta dragplåster? Eller den dystra och återkommande följetången - villkorstrappan?

Annons

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Villkorstrappan innebär att polisen sätter upp ordningsvillkor för matcharrangemang. Beroende på hur ordningsläget har varit, finns möjligheten till restriktioner vid nästkommande match. Om det bränns pyroteknik på en läktarsektion kan polisen besluta om att halvera publikkapaciteten i följande omgångar.

Annons

Irritationen kring villkorstrappan bubblade under ytan redan innan pandemin. Med en och en halv säsong utan publik var både spelare och supportrar exalterade över möjligheten att spela fotboll så som det är tänkt – live och inför publik. Denna glädje har dock hos många förvandlats till misstro med anledning av restriktionerna till följd av villkorstrappan. I flera fall har åtgärderna varit direkt kontraproduktiva. Det var efter att polisen förbjudit flaggor och banderoller på matchen mellan Sirius och Norrköping som pyrotekniken i protest blossade upp på hemmalagets klacksektion.

Efter många år av förbättrad dialog mellan supportergrupper, klubbar och polis kan ordningsläget på svenska elitmatcher i fotboll inte kallas annat än välfungerande. Det har aldrig varit säkrare att gå på match än vad det är i dag, vilket bekräftas av elitfotbollsklubbarna och deras samarbetsorganisation SEF. Det måste vara fortsatt dialog och kompromiss som är svaret, inte ensidiga restriktioner och repressalier.

Budskapet från supportergrupper och klubbar är tydligt och klart - systemet med villkorstrappan måste slopas. Svensk fotboll måste få möjlighet att arbeta långsiktigt och konstruktivt med det ambitiösa säkerhetsarbete som i dag bedrivs inom klubbarna.

Annons

Annons

Låt allsvenskan 2022 bli en säsong utan konflikt, utan opåkallade restriktioner och utan villkorstrappa.

Angelika Bengtsson (SD), riksdagsledamot med ansvar för idrottsfrågor

Anette Rangdag (SD) Distriktsordförande Jämtland/Härjedalen

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy