Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vigge

Minnesord: Stina Karlsson, Vigge

Ett sorgebud kom häromdagen att denna ”Glamusikens och revyscenens primadonna” Stina i Vigge lämnat jordelivet. En aktiv eldsjäl. Alltid i farten.

Annons

För oss inom glamusikens värld blir det nu ett stort tomrum. Stina med sin frejdliga sångstämma gladde mången åhörare, som ensam solist eller allsångsledare. På musikkaféer runt om. Ofta tillsammans med dragspelaren Sven Olof Andersson och i cittragruppen Bergrasket där hon var en ramstående utövare. Denna sångmö från fäbodvallarnas magiska miljöer hade många kvaliteter. Som ”butös” i Långbodarna, en av de sista då levande fäbodarna i länet, blev denna plats den hon kanske mest längtade till.

Annons

Annons

Stina har under åren provat på lite av varje i arbetslivet. Som piga, kocka i skogsbaracker och avbytare hos andra bönder och skicklig tunnbrödsbakerska.

Hennes energi visade inga gränser. Vid 70-års ålder utkom hennes första CD-skiva. Nostalgi i kubik med både bra textning och den genuina dialekt som hon så äkta gestaltade. Som revyartist var hon också duktig textförfattare. På hennes andra fullängds-CD finns ” För i varn å nu för tin” en egen underfundigt berättande text om tidsskeendena. Den jamska kulturen har nu förlorat en sann urkraft.

Vi inom Glamusikalliansen, den förening som Stina tillhört som medlem från tillkomsten 1994, och där hon fick utmärkelsen ”Årets Profil” 2008, kommer att sakna hennes positiva framtoning och sångglada budskap.

Glamusikalliansen genom Åke Bengtzon

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy