Annons

Annons

Annons

krönikaHemvändare i Jämtlands län

Karolin Johansson
Jämtland, Jämtland älskade län – det är hos dig vi vill bo

Idag börjar Länstidningens serie om Hemvändare - de som en gång valt att flytta från Jämtland och Härjedalen men som nu flyttat tillbaka.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Flytta är något de flesta av oss kommer att göra under vår livstid. Enligt SCB flyttar vi som mest efter att vi fyllt 19 och sen vid 34 år börjar det lugna sig och vi slår rot någonstans. Vanligast är att vi flyttar inom en kommun men några av oss flyttar ännu länge.

Bild: Jens Stenman, Maria af Sandeberg, April Caarph

Jag lämnade min barndomsstad Varberg vid 19 års ålder, sedan dess har jag hunnit byta hemstad elva gånger och bostad ännu fler gånger. Nu är jag 34 år och har äntligen hittat hem.

Annons

Jag flyttade till Jämtland och Östersund första gången 2017, men flyttade härifrån efter två år. Nya äventyr söderöver väntade. Men efter sex månader i Karlskrona öppnade sig dörren för en flytt tillbaka till Jämtland och jag klev över tröskeln utan att blinka. På ett sätt vände jag hem, för det är så jag känner för detta vackra och spännande län. Jämtland är mitt hem och jag kan inte tänka mig en bättre plats att bo på.

Annons

Den känslan är jag inte ensam om. I en serie som börjar hos Länstidningen idag kommer vi att träffa människor som en gång flyttat från länet men nu valt att komma tillbaka, de riktiga hemvändarna.

Har du tips på en hemvändare i länet - tipsa oss på nyhetschefen@ltz.se

I första delen träffar vi Linn Holmgren och hennes sambo Dimitris Saltsidis som efter många år i Göteborg flyttat tillbaka till Stavre.

– Det var en självklarhet att flytta hit, aldrig i livet att jag vill ha barn som växer upp i Göteborgs innerstad, säger Dimitris Saltsidis till LT.

Linn Holmgren har flyttat hem till Stavre efter flera år i Göteborg.

Bild: Maria af Sandeberg

Vi kommer också få träffa Bertil Ingelsson som flyttade till Stockholm 1978 men nu är tillbaka i hembyn Håcksjö.

Annons

– För mig är det en styrka att komma från en mindre by, säger han.

Bertil Ingelsson flyttade tillbaka till Rossön efter att ha bott i Stockholm i 40 år. Nu renoverar han Rossöns gamla skola till ett bed & breakfast.

Bild: April Caarph

Annons

Lars Karlsson lämnade Oviken för studier men har nu vänt hem för att renovera sin mammas barndomsgård i Persåsen.

– Jag tror att det är nyttigt att komma iväg från sin hembygd. Att bo på en annan plats ett tag, att se andra saker och träffa andra människor. Har man möjligheten så ska man ta den, säger Lars Karlsson.

Hemvändaren Lars Karlsson renoverar hus i Persåsen tillsammans med sin hund Ripa.

Bild: Jens Stenman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan