Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Inget hindrade SPF:arna på Frösön

Detta är en läsartext.

Här är några av medlemmarna på mötet. Foto: Majvor Enström

Annons

Novemberrusk och ishala vägar och trottoarer, inget som hindrar spf:are som vill hålla sig ajour med det som händer i vår stad. Kaffe och tårta var ju också utlovad. Nära 50 medlemmar kom till Hornsbergskyrkan, Norderösalen den 24 november för att informera sig om ”Östersundslänken” och ”Hälsofrämjande kommun”. Till den delen var Henrik Strömberg från Länstrafiken och Magnus Zingmark Östersunds kommun inbjudna.

Ordförande Majvor Enström hälsade välkommen och informerade kort om kommande program; Julfesten 8 december, Frösöns historia med Göran Moden 20 januari, Årsmötet 24 februari, konstkurs i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan.

Henrik Strömberg berättade om projektet Östersundslänken som kommit till för att skapa en trygg miljö, bland annat genom att bygga bort de mångåriga problemen i och omkring busstationen. Målet med projektet är även att resande med regionbussarna ska kunna nå sin destination i stan utan att behöva byta buss. De planerade åtgärderna förväntas öka det kollektiva resandet. Henrik visade bild på den aktuella vägsträckan i centrala stan, från Järnvägsstationen i söder till Jamtli i norr, där det planeras ombyggnationer i gaturummet, bland annat sex hållplatser.

Annons

Annons

Busstationen ska tas bort, nuvarande Turistbyrån blir väntsal vilket enligt Henrik innebär en hel del utmaningar bland annat trapporna och det faktum att huset är K-märkt. Projektet har även ett antal andra utmaningar som beror på smala gator där det är svårt att bereda plats för de planerade hållplatserna. Bygget av Östersundslänken sker i etapper under 2022-2023 och börjar med hållplats Gustav III Torg.

Så vad det dags för en halvtimmes paus med kaffe och Prinsesstårta, alla lät sig väl smaka. Lokalen fylldes snabbt med trivsamma samtal till dess att det var dags för nästa föredrag.

Magnus Zingmark som delar sin tid mellan kommunen och en forskargrupp i Lund berättade om arbetet med en ”Hälsofrämjande kommun”. Huvudsyftet med projektet är att skapa en kommun där äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Kommunen har under ett antal år arbetat med en omställning för att kunna jobba på ett mer hälsofrämjande och effektivt sätt. Det handlar initialt om att jobba preventivt, att förebygga ohälsa och främja hälsa. Några exempel som nämndes; skapa tillgängliga naturmiljöer för utevistelse, att arbeta med fallprevention, att skapa mötesplatser så kallade hälsoträffar för seniorer och ge förutsättningar för ett bra boende.

Magnus berättade om sin forskning om hur bostaden och var vi bor påverkar våra möjligheter att leva ett aktivt och hälsosamt liv. I det sammanhanget kan kommunen bidra med råd om viktiga överväganden innan man bestämmer sig för att bo kvar eller flytta. Magnus informerade om kommunens kanaler för att nå ut. Bland annat den nyligen utskickade broschyren ”För dig som är 70+” och föreläsningar som hålls på mötesplatser.

Henrik och Magnus avtackades med en varm applåd för intressanta och lärorika föredragningar. Mötet avslutades och det var dags för hemgång, med en hel del information att smälta,

Majvor Enström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy