Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Minnesord: Ingrid Danielsson, Krokom

Ingrid Danielsson, Krokom, har hastigt lämnat oss nyss fyllda 89 år.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Ingrid föddes på Nobeldagen 1932 i kammaren i barndomshemmet Nybo, utanför Nälden. Hon var det näst yngsta syskonet av tre.

Ingrid gick sju år i skolan i Nälden, en tid som hon uppskattade mycket. Under hösten 1939 blev Ingrids pappa inkallad i det militära och hennes mamma insjuknade i lunginflammation. Ingrid och hennes bror Sune fick då åka till Ångermanland på barnkoloni. Där fick Ingrid många fina minnen som hon ofta berättade om senare i livet.

Ingrids mamma avled när Ingrid bara var 13 år gammal. Hennes storasyster Anny kom då att ta ett stort ansvar för sin lillasyster. Senare i livet diagnostiserades Ingrid med schizofreni och tvingades senare i livet att tillbringa tolv år på Frösö sjukhus. Där fick hon sova i en stor sal tillsammans med andra personer och genomgå olika behandlingar. En gång i veckan fick Ingrid ta emot besök.

Annons

Annons

När Frösö sjukhus stängde blev Ingrid utskriven och fick egen lägenhet i Krokom. Eftersom hon inte hade körkort promenerade hon väldigt mycket. När Ingrid fick besök bjöd hon gärna på kokkaffe och barnen serverades stark apelsinsaft och krus.

Ingrid var ekonomisk men samtidigt generös med presenter till sina nära. Hon broderade bonader och beställde porslinsfigurer på postorder som hon gav bort i julklapp och i födelsedagspresent.

Ingrid var också intresserad av kändisar, och särskilt kungafamiljen. Hon läste gärna veckotidningar och var noga att följa sina program i tv-tablån. Jularna och andra högtider firade hon traditionsenligt med sin syster Anny, hennes man Valfrid med deras barn och barnbarn. Ingrid var en mycket uppskattad gäst och det blev inget riktigt kalas utan henne. Ingrid var dock ingen långvarig gäst. Hon intog mat och kaffe väldigt snabbt och satte sig därefter på soffan i köket och väntade på att bli hemskjutsad. Även om Ingrid hade bråttom hem så visade hon alltid stor uppskattning över att hon fick komma och att hon hade glimten i ögat undgick ingen.

Ingrid bodde de sista 20 åren i en lägenhet på Genvägen i Krokom, där hon mot slutet även fick fin omvårdnad. Ingrids schizofreni gjorde att hennes tillvaro inte alltid var helt enkel och i perioder slet hon ont. Samtidigt var hon envist lagd och trots starka mediciner, hjärtproblem och andra åkommor behöll hon livet ut sin skarpsynthet och charm.

Annons

Ingrid hade ett gott sinne för humor och en stor nyfikenhet på sin omgivning. Vi är många som är tacksamma över de fina stunder vi fick med Ingrid. Vi är också glada över att hon hann fira sin 89:e födelsedag på Nobeldagen, med kaffe och prinsesstårta, innan hon hastigt lämnade oss dagen därpå. Ingrid var en unik person som vi är många som kommer att sakna och minnas med mycket värme.

Syskonbarnbarnen genom Magnus, Karin och Viktor

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy