AnnonsSvenska kyrkan Östersund

Svenska kyrkan Östersund bjuder in till julfirande: "Vi vill ge barn, äldre och de som är socialt utsatta en plats att gå till på julafton"

Julen är förknippad med familj, värme och gemenskap. Men för många är december en mörk och ensam månad. Varje år bjuder Svenska kyrkan Östersund in till julfirande med julmat, musik, andakt och gemenskap på julafton.

– Du är alltid välkommen till oss, oavsett religion eller bakgrund, säger Margareta Engdahl, diakon.

Alla är välkomna till Svenska kyrkan Östersunds julfirande, oavsett religion eller bakgrund.

Antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar, men samtidigt är det få som vet vad kyrkoavgiften egentligen går till. Visste du till exempel att det är dina skattepengar som gör det möjligt för en familj att fira jul tillsammans med sina barn? Det är nämligen inte alla som har råd att köpa julmat, klappar – eller pynta hemmet med en gnistrande gran.

– Det är så många som är ensamma idag. Vi vill ge barn, äldre och de som är socialt utsatta en plats att gå till på julafton. Varje år anordnar vi ett mysigt julfirande i Församlingsgården. Vi bjuder på julmat, glögg och pepparkakor, säger Margareta Engdahl, diakon.

Här hittar du all information om vad som händer hos Svenska kyrkan Östersund i jul

I år firar Margareta Engdahl sin femte jul i Församlingsgården och hon tycker det fantastiskt att kunna hjälpa till.

Margareta Engdahl och hennes kollegor brukar turas om att ha ansvar för julfirandet. Det här är hennes femte jul i Församlingsgården – och hon ser fram emot att träffa alla människor som har anmält sig.

– Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till. Det här betyder så mycket för så många. Vi öppnar klockan 12 och håller på till 15. Vi börjar med att dricka glögg och äta pepparkakor innan vi sätter oss vid borden. Det är viktigt för oss att alla känner sig trygga. Buffén kommer att vara i ett annat rum, och ett bord i taget hämtar mat, säger hon.

Vi vill att de ska veta att det alltid finns en varm famn hos Svenska kyrkan

När de yngsta besökarna har ätit sig mätta kommer tomten. Han har med sig julklappar till alla barn. Tanken är att de ska lämna julfirandet med varma minnen och en tro på det goda i livet.

– För vissa barn är julen det värsta som de har varit med om. Vi vill att de ska veta att det alltid finns en varm famn hos Svenska kyrkan. Det spelar ingen roll om de har en tro eller inte, säger Margareta Engdahl.

Julfirandet hos Svenska kyrkan Östersund – läs mer här

Dörren är alltid öppen hos Svenska kyrkan Östersund, oavsett om man har en tro eller inte.

Men kyrkoavgiften går till mycket mer än bara julfirande. Svenska kyrkan Östersund anordnar allt från barn- och dagverksamheter, föräldragrupper, konserter och det viktigaste; de erbjuder samtal om allt från sorg, liv och relationer till döden. Det är dessutom gratis att gå och prata med en diakon.

– Vår dörr är alltid öppen. Det finns något som passar alla. Jag önskar att fler skulle våga ta chansen och besöka oss. Vi har så mycket att erbjuda. Vi gör ingen skillnad på människor. Alla är unika – och har samma värde, säger Margareta Engdahl.

Här hittar du information om samtal och stöd som Svenska kyrkan Östersund erbjuder

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av LTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan