Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Karolin Johansson
Därför ser du ingen Lucia i LT i år

Sedan 1939 har Länstidningen huserat årets Lucia, men i år har vi valt att gå skilda vägar, skriver LT:s chefredaktör Karolin Johansson.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Henrik Flygare

Annons

Idag är det den 13 december, i kalendern står det Lucia och det vankas tända ljus och skönsång på flera håll. Den 13 december står sig stark i konkurrensen med dan före dopparedan om att vara förjulens mysigaste dag. En dag jag helst spenderar i ett nedsläckt rum som doftar glögg och saffran. Jag längtar tills kroppens alla hårstrån ställer sig upp när Luciatågets första toner dämpar sorlet av förväntan för att lamslå det helt när körens tända ljus lyser upp rummet. Är det något som ger mig gåshud är det sång, framförallt framförd a capella.

Det här är vad jag älskar med Lucia. Det här är vad som får mig att glömma julstressen för en stund, släppa irritationen över att det inte finns skållade mandlar till glöggen eller besvikelsen över att någon köpt in saffransbullar utan russin.

Annons

Det jag inte älskar med Lucia är att dagen förknippas med rivalitet mellan flickor, blont hår och blåa ögon. På 1920-talet införde Stockholms Dagblad en skönhetstävling dagen till ära, där bara flickor fick delta. Därefter hakade många andra dagstidningar på och tävlingen om vilken flicka som skulle bli årets Lucia spred sig över landet. I min hemstad sattes porträtt på flickorna upp i skyltfönster runt om i centrum, inte sällan var flickorna fotade på ett sätt som gjorde att de såg nakna ut. Intill bilden stod endast namn och ort. Vem flickan var, vad hon stod för eller vad hon gjorde spelade ingen roll. Det var ansiktet som skulle bedömas.

Annons

Olivia Franzon vann omröstningen 2019, sista året som Länstidningen deltog. 2020 var det uppehåll på grund av pandemin.

Bild: Lars Ljungmark

Många har under vägen insett att en tävling med omröstning om vilken flicka som ska bli Lucia är daterad, men Lucia väcker fortfarande starka känslor. Låt oss inte glömma hatstormen som briserade 2016 när Åhléns valde en mörkhyad pojke till Lucia i en kampanj. Hatet mot pojken och hans hudfärg blev så massivt att Åhléns till slut tog ner bilden, med hänsyn till pojken och i samråd med hans familj. I spåren av hatstormen startade den profilerade retorikern Elaine Eksvärd kampanjen #JagärLucia för att visa att i Sverige kan alla vara Lucia, oavsett ålder, kön, hudfärg och hårlängd.

Länstidningen var en av alla dagstidningar som hoppade på tåget med Luciatävling. Sedan 1939 har tidningen varit samarbetspartner till Jämtlands Lucia, men i år upphör samarbetet. Jag tror att du som läser redan har förstått min åsikt om Luciatävlingar, men för att vara tydlig: Jag tycker att konceptet är förlegat. Dessa aspekter lyfte jag med den ideella föreningen Jämtlands Lucia redan ifjol men vår syn på saken skiljde sig åt och samarbetet är nu avslutat. Länstidningen är snart 100 år och med den imponerande åldern måste vi ha mod att utmana normer och ifrågasätta traditioner.

Annons

Annons

Ruth Uhlin valdes till länets första Lucia 1939 när Länstidningen började med tävlingen.

Nu hoppas jag att alla får avnjuta ett Luciatåg med skönsång framförd av såväl hon som han som hen och jag ser fram emot framtida samarbeten med organisationer som delar vår syn på jämställdhet och vikten av att alla får vara med.

Läs fler krönikor av LT:s chefredaktör.

Annons

Annons

Till toppen av sidan