Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Skogsskövling måste stoppas – även i Sverige!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild från klimatmötet i Glasgow.

Bild: AP

Annons

Vid klimatmötet i Glasgow har Sverige som ett av 133 länder förbundit sig att sätta stopp för skogsskövling och om nödvändigt ändra sin skogspolitik så den gynnar ett hållbart skogsbruk – dock först från 2030! Betyder det också att det svenska hyggesbruket stoppas, dvs att skogsbruket på 10 års sikt ställs om från kalhuggning till kontinuitetsskogsbruk där utvalda vuxna träd fälls samtidigt som skogens struktur bevaras?

Men icke! I skogsindustrins egen poddcast Bioekonomi förklarar professor Tomas Lundmark SLU att det är avskogning som leder till ändrad markanvändning, dvs plantager för odling av soja och palmolja som skall stoppas. Med andra ord, det har inget att göra med svenska skogsbruket! Svenskt skogsbruk är ju redan hållbart, ”för varje träd som fälls planteras två nya”. Och trots att man vid klimatmötet förbundit sig att bevara skogens ekosystem behåller man de skygglappar som döljer kalhyggets stympning av biologisk mångfald.

Annons

Annons

Klimatmötets viktigaste syfte att minska fossila utsläpp och värna kolsänkor låtsas man att man redan gör; ”det har aldrig växt så mycket skog i landet som nu”!

Klimatkrisens kärna är att koldioxid-utsläppen måste halveras under närmsta 10 åren. I gammal naturskog binds så mycket som hälften av kolet i marken. På ett kalhygge som markbereds bryts detta koltäcke ner och koldioxid läcker till atmosfären och börjar inte binda in nytt kol förrän efter minst 10 år. Sen tar det över en mansålder innan kolballansen återhämtar sig!

Och inte blir det särskilt mycket bättre av den skog som fälls! DN:s granskande reporter Lisa Röstlund har i genomgång av material från Naturvårdsverket funnit att enbart en femtedel av skogens timmer används hållbart, det vill säga sågas till virke men att så mycket som hälften blir bioenergi och resten kortlivade produkter (papper mm). I närtid skapar alltså kalhyggen en negativ kolbalans. Så fram till 2030, dvs den tid vi har till låns för att halvera klimatutsläppen, kommer  kalhyggen som skapas idag att bli ett sänke för klimatet!

Men våra politiker sviker! F.d. jordbruksminister Jennie Nilsson måste helt enkelt vara okunnig då hon ansåg svenskt skogsbruk vara hållbart.

Och till allmän förvåning vågar inte ens Miljöpartiet sätta ner foten! Orimligt, svarade Per Bolund nyss på EU:s krav att öka kolinlagringen i skogen, sannolikt vår bästa chans att klara negativa utsläpp!

Annons

Skogsskövling för soja, palmolja och köttproduktion måste naturligtvis stävjas. Men principiellt skapar vi ju samma kolförluster när våra svenska skogar avverkas!

Annons

Lösningen måste vara att öka medvetenheten om skogen, inte bara som kolsänka utan minst lika mycket som källa för biologisk mångfald. Löftet från Glasgow understryker också ursprungsbefolkningens nyckelroll. Förutsättningen att bevara naturskog för att slå vakt om renskötselns fortlevnad borde därför vara given! Klimatet har blivit en ödesfråga som angår alla. Sverige har ett sargat men ändå unikt skogslandskap. Genom att vårda skogen rätt kan vi bli det föredöme och ta den tätposition i klimatarbetet som våra politiker skryter med att vi ska göra!

Mats Hultman

Pensionär, Frösön

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy