Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Östersunds bibliotek måste få stå kvar!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten värnar om Östersunds bibliotek.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

I lördagens LT kunde man läsa att ett kulturhus än en gång seglat upp på den politiska agendan i Östersund. Inte så konstigt kanske med tanke på att det bara återstår 10 månader till nästa val och kulturhusfrågan brukar plockas fram vart fjärde år för att sedan åter hamna i malpåse.

Annons

I samband med kulturhus brukar även ett nytt bibliotek nämnas. Det är för mig fullständigt obegripligt att man ens överväger att bygga ett helt nytt bibliotek med tanke på vilken arkitektonisk pärla den nuvarande byggnaden utgör. I artikeln sägs att biblioteket byggdes samma år som Sverige förlorade i fotboll mot Brasilien 1958. Detta faktum skulle alltså vara ett argument för att lägga ner och bygga nytt. Kåken är helt enkelt för gammal.

Annons

Det kungliga slottet i Stockholm stod klart 1754. De stora salarna där torde vara svåra att värma upp och hur är det med tilläggsisoleringen. Dags att bygga nytt?

Vårt nuvarande bibliotek är uppfört i gedigna material; tegel, trä och smide och har tjänat staden i mer än 60 år och kan säkert fungera i många år till. Det är en vacker byggnad med ett lugnt och vilsamt inre. Atriet med de gröna växterna, de sköna Bruno Mattson-fåtöljerna och de vackra träfönstren. Det är en byggnad från den tid då man satsade på hållbara och vackra material och fyllde dess inre med moderna möbelklassiker. Jag betvivlar att de prefabricerade hus som byggs i mängd runt om i Östersund idag kommer att hålla lika länge som vårt bibliotek och vara lika vackra och välbevarade efter 60 år.

Med tanke på vårt biblioteks höga byggstandard och att vi lever i en tid då hållbart tänkande är något som ständigt nämns i olika sammanhang är det ännu märkligare att man ens tänker tanken att ett nytt bibliotek ska byggas. Det som är problematiskt med det nuvarande biblioteket är källarvåningen med den besvärliga grunden som ställer till det för både personal och böcker. Detta borde man enkelt kunna åtgärda genom en tilläggsbyggnad i markplan bakom eller vid sidan om nuvarande hus.

Annons

Annons

Om biblioteket inte längre får vara bibliotek och huset med dess vackra inre i stället inlemmas i kommunens kontorsbestånd går östersundarna miste om ett av våra vackraste publika rum. Det får inte ske.

Anita Roos

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy