Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Gör verklighet av utbildningsreformen nu!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Fredrik Eliasson, Arkivbild

Annons

Den gröna industrirevolutionen i norra Sverige skapar många nya spännande jobb och tron på framtiden är enorm. Men ett stort hinder är kompetensbristen.

Unionens konjunkturrapport visar att en större andel av de lediga jobben i Jämtland är högkvalificerade jobb jämfört med andra län utanför storstadsregionerna. Om företagen i Jämtland ska kunna nå sin fulla potential måste de kunna anställa personer med rätt kompetens. Möjligheterna till kompetensutveckling måste då bli långt mycket bättre än vad de är idag.

Annons

Annons

Även om du redan har en universitetsexamen kommer du behöva uppdatera din kompetens ett flertal gånger under arbetslivet. Men då måste du också ha möjlighet att rent praktiskt och ekonomiskt kunna göra det.

Parterna på arbetsmarknaden har en överenskommelse för hur detta ska gå till. Efter att PTK och Svenskt Näringsliv tecknade en överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd hösten 2020 har senare även LO och andra enskilda förbund valt att ställa sig bakom det nya huvudavtalet. Det innebär att du kan utbilda dig i upp till ett år (på heltid eller deltid) och samtidigt kunna få ut upp till 80 procent av lönen. Det här är åtgärder som kommer att stärka konkurrenskraften hos företagen och den enskilde individen.

Nu är det upp till politikerna att göra verklighet av överenskommelsen och genomföra de reformer som krävs för att människor och företag ska ha möjlighet att möta de ökande kompetenskraven. Det är vad Jämtland och Sverige behöver framåt.

Patrik Åsell, Regionchef, Unionen Mellannorrland

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy