Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Studiecirkel ledde till en spännande resa

Detta är en läsartext.

Cirkelns deltagare underhöll med sånger på swahili, här iklädda färgglada massajfiltar. Foto: Inger Breil

Annons

PRO Leva Livets höstmöte genomfördes enligt reglementet med omkring 80 deltagare. Ett beslut som togs var att höja medlemsavgiften till 100 kronor för att även i fortsättningen kunna genomföra de aktiviteter som medlemmarna önskar.

Hösten 2019 startade en studiecirkel ”Läs och res till Östafrika” med Sven Gustavsson som ledare. Åtta deltagare fann detta intressant och målet var att utmana föreställningarna om Afrika. Studiecirkeln resulterade i att deltagarna reste till Kenya i början av 2020. I Kenya bor 53 miljoner invånare med 60 olika språk och MPesa är valutan, Viktoriasjön är världens fjärde största och Mount Kena Afrikas näst högsta berg. Turismen är stor liksom vatten och vindkraft, jordbruk, te och kaffeproduktion. Mobiltelefoner dominerar med en betydligt bättre täckning än i Jämtland. Blommor är den näst största exportvaran och rosorna som säljs i Sverige kommer oftast från Kenya.

Annons

Annons

Gruppen besökte bland annat en grundskola med 250 elever som bildats av privata människor med intresse och idealism. Under pandemin har eleverna och ibland även föräldrarna fått bo på skolan, alla arbetar tillsammans genom att ha kor, höns och att odla grönsaker till exempel majs. Men det fattas pengar till skolmaterial, det finns till exempel bara en bok i varje ämne.

– Det har varit helt fantastiskt säger Lotta Bergman Hellström, en av deltagarna.

– Mötet mellan olika kulturer, alla människor, vid skolbesöken glada nyfikna ungdomar med helt andra förutsättningar än vi har i Sverige.

Gruppen sjöng flera sånger på swahili för mötets deltagare, bland annat Malaika ”ängel”, som också är känd genom Miriam Makeba, och dagen avslutades med Kwaheri vilket betyder adjö på swahili.

Inger Breil

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy