Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Startskott: Vakna Maria Nerpin, Östersund är redan en kulturstad

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Atle Morseth Edvinsson, Sara Strömberg, Malin Palmqvist

Annons

Det är november 2021 och vi noterar att Socialdemokraterna i Östersund slår ett slag för frågan om ett kulturhus. Man efterlyser samtal och utredningar om kulturens behov. Igen!

Det är inte första gången frågan väcks inför ett val. När Bosse Svensson (C) återvände till lokalpolitiken gick han till val på ”skolan, jobben och kulturen”. Efter knappt fyra år av styre vet vi hur det gick med det.

När Socialdemokraterna nu lägger en motion om ett kulturhus vill de att alla partier bekänner färg. Gott så. I ÖP 25/11 säger vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden Maria Nerpin att syftet med motionen bland annat är att ”höra vad kulturen vill”.

Annons

Annons

Nerpin verkar ha sovit de sista åren och tar ett gigantiskt kliv bakåt i debatten. Hon glömmer att kommunen redan bekostat och genomfört förstudier och lokalinventeringar. Att det redan har fastslagits att Östersund inte har en konsertsal, en för ändamålet byggd lokal för att framföra alla sorters musik. Det har redan tagits ett politiskt beslut på att det ska byggas en ”konsertsal”. Men oklart när och hur.

Intressant också att Nerpin meddelar att Östersund ”kan bli en kulturstad” (om vi bara bygger ett kulturhus). Det uttalandet säger egentligen allt om lokalpolitikens syn på den regionala kulturen. Östersund (med omnejd) är redan en kulturstad med mängder av utövare som nått ut både nationellt och internationellt. Råmaterialet har funnits framför politikernas näsa i decennier men man har ignorerat det med kirurgisk precision. Ingen stad ”blir” heller en kulturstad bara för att man bygger ett kulturhus. Däremot kan man välja att profilera sig som en. Eller inte.

Vi vet också att Länskulturen, kommunala musikskolan och biblioteket är i skriande behov av nya lokaler, så lösningen finns mitt framför näsan. Genom att samordna dessa verksamheter, som redan finns i nuvarande kommunal budget, och komplettera med fler aktörer i ett kulturhus – skulle det bli en fantastiskt plattform.

Vi vet alltså redan vad kulturen behöver.

Övrig verksamhet som föreningslokaler, gallerier, restauranger med mera är inte vad ni behöver fokusera på nu. Ni behöver fokusera på budget, drift och placering.

Annons

Ni behöver prata med näringslivet, för ett kulturhus är en del av stadens ekonomiska tillväxt. Något som andra kommuner har förstått sedan länge och därför samarbetat med näringslivet för att få ekonomin att gå ihop för sina kulturhus.

Annons

Ni behöver se och lära av vad andra städer har gjort. Ni behöver skaffa er en politisk vision och vilja. Ni behöver inte prata med ”kulturen” just nu, för i slutändan ska ni inte bygga ett kulturhus för Östersunds kulturarbetare. Vi lever och mår väl i vad vi redan ser som en kulturstad, även om ni inte gör det.

Ni ska däremot bygga ett kulturhus för publiken. För Östersunds medborgare. För tillväxten och för Östersunds framtid.

STARTSKOTT

Björn Höglund

Jens Ganman

Martin Kjellerstedt

Replik från Maria Nerpin: Vill M, L, KD, SD ens något med kulturen i Östersund?

Läs mer:

Ritning klar för flytande kulturhus i Åre: ”Det går undan”

Ida Stiller: Det här kulturhuset fick mig att bli kulturjournalist

Här är planen för ett nytt kulturhus i Östersund – i miniformat

Annons

Annons

Till toppen av sidan