Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
VM-finalen går att följa på flera olika sajter

Detta är en läsartext.

I dag inleds herrarnas VM-final mellan regerande mästaren Magnus Carlsen, Norge, och utmanaren Ian Nepomniatjij, Ryssland. Denna gång har man utökat antalet partier från 12 till 14 och det sista partiet spelas den 14 december om inte matchen är avgjord innan dess. Carlsen som vunnit de fyra senaste VM-matcherna, 2013, 2014, 2016 och 2018, är även denna gång klart favorittippad.

Annons

Matchen går att följa på ett flertal sajter som till exempel chessbomb.com, men även Sveriges schackförbund twitchsänder matchen med August Lindmark som värd med ett flertal schackkunniga gäster som kommentatorer.

I söndags avslutades Lag-EM i Slovenien och de svenska lagen fick båda nöjet att avsluta med vinster när damlaget vann över Österrike och herrarna besegrade Litauen. Det svenska damlaget med Pia Cramling som ankare var i förhand rankat som nummer 21 av de 31 lagen och slutade på en 17:e plats medan Ryssland tog guldet. I den öppna klassen var svenskarna rankade som nummer 23 av 39 lag och slutade på 31:a plats. Vinnare blev här Ukraina.

Annons

Slutligen skrevs det schackhistoria under Lag-EM. Mycket fokus och uppmärksamhet har legat på 18-årige iraniern Alireza Firouzja. Med en ratingökning på drygt 33 poäng passerar nu Firouzja drömgränsen 2800 som den yngste genom tiderna. Tidigare rekordet innehades av regerande världsmästaren Magnus Carlsen. Firouzja ligger nu med sina 2804 på världslistans andra plats efter Carlsen 2856.

I tisdags inleddes årets blixt-DM när den första av tre deltävlingar spelades i Östersund. Omutlig segrare var Adrian Bohman-Karlholm som vann på maximala 7 poäng. Närmast följde Bo Wik 5, Sven-Olof Andersson 4,5, Bengt Öberg 4, Gabriel Persson Lehnhardt 3 och så vidare. Åtta deltagare. Serien fortsätter med deltävling två i Hammerdal nu på söndag och avslutas i Östersund på tisdag. I sammandraget räknas de två bästa resultaten.

Annons

Adrian Bohman-Karlholm deltog den gångna helgen även i tävlingen Uppsala möte/ Novemberslaget och gick där in på en fin 12:e plats med 4,5 poäng av 7. Adrian förlorade bara ett parti, och det var mot stormästaren Tomas Ernst. 53 deltagare.

Lösning: 1.Th4+ Kg5 2.f4 / 1.-,Kf3 2.Tf4.

Veckans uppgift består av partislutet Kontrolor – Mouseslip, 2016. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan