Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Skogen – en naturlig del av den gröna omställningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraternas proposition slår fast att äganderätten ska stärkas. Foto: Lars Pehrson /TT/

Annons

Sverige är ett skogsland. Skogen är avgörande för att vi ska skapa gröna jobb i hela landet och ligga längst fram i klimatomställningen, men också för vårt välmående och vår fritid. Jämtlands och Västerbottens län har en lång tradition knuten till skogen och genom den bidrar vi till hela landets utveckling. Det ska vi Socialdemokrater se till att vi kan fortsätta med.

Skogen är tradition och stolthet för oss som är från bygden. Våra förfäder brukade skogen och skapade ett nära band till den. Det nära bandet har vi fått ärva och det är något som vi måste ta vara på. Skogen innebär arbetstillfällen och export som är med och bygger den svenska starka ekonomin och vår välfärd. Skogen kan och bör också vara en del av den gröna omställningen. Därför måste nyttjandet av skogen utgå både från en hållbar tillväxt och ett klimatansvar.

Annons

Annons

Som socialdemokrater har vi alltid sett, och stått upp för skogens mångsidighet. Vi är därför glada att den socialdemokratiskt ledda regeringen beslutat om en ny skogsproposition som kommer att skapa fler jobb i våra län, samtidigt som skogen är med i den gröna omställningen. Det är en proposition som slår fast att äganderätten ska stärkas. Frivillighet ska vara grunden när skog skyddas. Besluten innebär också att vi ska skapa tillväxt i skogsbruket samtidigt som vi tar ett fortsatt stort miljöansvar. Det är en proposition som kommer gynna vårt län och länets alla skogsägare.

Vår politik utgår ifrån skogens alla nyttor. Vi socialdemokrater lovade att lägga fram en proposition som stärker skogsbruket, äganderätten, främjar den hållbara tillväxten och tar ansvar för miljön. Den proposition som vi nu lägger fram tar hänsyn till det vi lovat. Skogen kommer fortsätta att bidra till fler jobb i våra län så att vi fortsatt kan stärka både länets och landets ekonomi och välfärd. Jobben kommer att bli grönare när skogen är med och bidrar till nya innovativa hållbara tekniker. Samtidigt kommer skogen fortsatt att bidra med naturupplevelser, jakt, bär och svampplockning. Med en stark allemansrätt kommer vi att fortsatt få fantastiska upplevelser när vi rör på oss i skog och mark. Skogens alla nyttor är avgörande för Sveriges, Jämtlands och Västerbottens läns framtid.

Annons

Trots detta säger Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nej till vår skogsproposition i sin budgetreservation. Det skulle inte gynna våra län! Att utveckla en tydlig skogspolitik är att ta ansvar för landet. Vi socialdemokrater tar ansvar genom att ta strid för skogen som en unik resurs – för klimatomställning, och för jobb och hållbar tillväxt.

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamot Jämtlands län

Isak From (S)

riksdagsledamot Västerbottens län

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan