Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Köpstark som pensionär – glöm det!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det blir inte så mycket kvar av den här varan i slutänden. Foto: Arkivbild

Annons

Pensionernas köpkraft urholkas systematiskt. Om du har 40 000 kr i månadslön när du går i pension så får du runt 24 000 kr (cirka 60 procent av lönen) i allmän pension. Det motsvarar cirka 18 500 kronor efter skatt. Om lönerna i samhället stiger med 2,5 procent per år räknas pensionen upp med 0,9 procent per år. På tio år har lönerna i yrket stigit till drygt 51 000 kronor.

Annons

Din pension har stigit till drygt 26 000 kr före skatt och ligger nu bara på cirka hälften av lönenivån i yrket. Efter skatt får du ut cirka 20 000 kr. Om inflationen är 2 procent per år (riksbankens inflationsmål) innebär det att det du kunde köpa för 18 500 kr när du gick i pension efter tio år kostar cirka 22 500 kr. När tio år har gått har du alltså 2 500 kronor lägre köpkraft varje månad jämfört med första året som pensionär. Om du fortsätter att leva efter att du fyllt 75 år blir det ännu sämre.

Annons

Löntagarna får ökad köpkraft och pensionärerna får sänkt. Det är ingen tillfällighet utan det är så systemet är konstruerat. Jag har aldrig hört någon politiker nämna detta. Politikerna pratar bara om pensionsnivån den dag man går i pension, inte om vad som händer därefter. Med andra antaganden om lönenivåer, löneutveckling och inflation blir det naturligtvis något andra siffror. Slutsatsen blir dock densamma. Pensionärerna får inte del av samhällets standardökning utan blir fattigare ju längre de lever.

Är det så det ska vara?

Vad säger de politiska partierna?

Vad säger pensionärsorganisationerna PRO och SPF?

Bertil Åsén

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy