Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Mildred Larsson, Frösön

Annons

Allas vår momma har efter en kortare tids sjukdom lämnat oss, livskamraten Sune, döttrarna Anetté och Catriné med familjer, bonusbarn och systrar med familjer och många vänner. Hon blev 83 år.

Mamma var äldsta dottern till Erik och Viola med de yngre systrarna Karin och Kerstin och var Frösön trogen i större delen av sitt liv. Hon arbetade på Domus där hon sålde, men inte minst gav goda råd i allt som hade med stickning och sömnad att göra. Det fanns nog inget handarbete som mamma inte bemästrade, allt från knyppling av spetsar, avancerade norsktröjor, brudklänningar, folkdräkter till hardangerbroderi.

Annons

Annons

Förutom att hon bemästrade det själv så var hon också en flitigt anlitad kursledare i folkdräktssömnad, vilket tog henne med på resor såväl till Frankrike som till Nygammalt med Bosse Larsson där hon ansvarade för att alla folkdansare bar folkdräkten traditionsenligt. Jag kan minnas ljudet av surr och skratt i köket när jag gått och lagt mig när några damer var där för att lära sig hantverkets konst och pappas kommentar när han tyckte timmen var sent slagen ”tänk nu är det släckt även där och de brukar vara uppe länge”.

Mamma blev tidigt änka då pappa dog alltför ung. Efter det levde mamma ensam i många år innan hon och Sune till sist kunde ge sin tid åt varandra, en tid som de båda hade önskat hade innehållit några fler år att göra allt det där som inte hade hunnits med att upptäcka.

Vet att flera kommer sakna henne då de haft henne som en bonusmamma som både stöttat och gett en hjälpande hand och en varm famn när det har behövts. Nu blir ingenting sig mera likt för nu är sista sockorna stickade, sista duken broderad och vi blir aldrig mera bjuden på toscapäron till efterrätt, eller som ett av barnbarnen skrev när vi förstod att det inte fanns någon återvändo:

”Älskade mormor du är min fasta punkt, när vi var små var det bara att fråga någon på Domus var momma var så fick vi hjälp att komma till dig. Önskar att du kunde finnas med hela våra liv. Jag skulle så gärna vilja att du finns med när mina barn växer upp. Vet inte hur jag ska kunna säga hur mycket du har betytt för mig. Älskar dig mormor”.

Sov nu gott lilla mamma, momma, gammelmomma, gammelfarmor, min käresta, syster och vän.

Genom dottern Catriné

Annons

Annons

Till toppen av sidan