Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Stormästaren mötte svenska folket

Detta är en läsartext.

I söndags genomfördes ett ambitiöst schackevenemang av SVT. I en specialbyggd studio fick Sverigeettan Nils Grandelius möta svenska folket som i realtid framförde sina drag via en så kallad Duo-app. Det drag som fick flest röster utfördes. Det första partiet vann Grandelius i bekväm stil men avsevärt mer imponerade stormästaren när han med förbundna ögon blint spelade det andra partiet med de svarta pjäserna. Grandelius vann nämligen även detta under full kontroll och med en effektiv avslutning.

Annons

I det tredje och avslutande partiet tvingades stormästaren i startställningen ge en generös förgåva när hans dam och båda torn plockades av brädet, och nu fick svenska folket sin revansch. Spelet kommenterades och analyserades av schackprofilen Anna Cramling och sändningen leddes av Victoria Dyring.

Annons

Axel Smith från Lunds ASK, tog guldet i SM i blixtschack i Helsingborg på söndagen. Nyckelpartiet kom i den elfte ronden med seger mot jagande Kaan Kücüksari, också Lunds ASK. Axel Smith tog SM-titeln på 10,5 av 13 poäng, och var därmed en hel poäng före Kaan Kücüksari och Linus Olsson, Oves SK. Bästa kvinna i blixt-SM blev Ellinor Frisk, Lunds ASK. Hon tog 7 poäng, och placerade sig på en 20:e plats i startfältet som bestod av 52 spelare.

I Catez, Slovenien, pågår lag-EM för nationslag. I den öppna klassen delas ledningen efter fyra ronder av Azerbajdzjan, Ryssland och Ungern. Sverige ligger på 34:e plats av de 39 lagen. I damklassen leder Ryssland medan Sverige ligger på en överraskande fin 12:e plats av 31 lag.

I måndags spelades den femte ronden av sju i Hammerdalsklubben Schack 88:s pågående KM. I ledning är Peter Svensson som nu tog sin femte seger men först efter ett långt parti mot René Schiller som höll emot länge. Tvåa på fyra poäng ligger Fredrik Blixt som vann över Bo Wik. Wik delar tredjeplatsen med Sune Zackrisson. Åtta deltagare.

Nu på tisdag, 23 november, inleds årets blixt-DM i Östersund och fortsätter därefter med deltävling två i Hammerdal söndag 28 november. Avslutning sker i Östersund tisdag 30 november och i sammandraget räknas de två bästa resultaten.

Annons

Lösning: 1.Sxf7+ Dxf7 2.La5.

Veckans uppgift består av partislutet harrysimenarsenal – ing_tani, 2020. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan