Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Vi bygger landet för våra barn och barnbarn!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna anser att det är dags att ta tillbaka den demokratiska ordningen över skola och utbildning. Foto: Maria af Sandeberg

Annons

Vi socialdemokrater har precis avslutat vår partikongress i Göteborg.

Vårt fokus, som ombud från Jämtlands län och Östersund, var att flytta fram positionerna när det gäller förutsättningarna för vår del av landet. Varje plats är unik och vi som bor, både här och där, måste få komma till tals och bli delaktiga i hur samhället formas. Socialdemokraterna är eniga om flera utgångspunkter för den fortsatta politiken. Några av de viktigaste besluten vi fattat gäller vår gemensamma välfärd – vi bygger landet för våra barn och barnbarn.

Coronapandemin har tydligt visat vikten av en trygg och välfungerande välfärd som måste få kosta. Man ska inte behöva vara hjälte för att jobba i välfärden. Vi Socialdemokrater vill förbättra villkoren för välfärdens personal, se till att regionen och kommunen är attraktiva arbetsgivare och säkerställa att personalen får fler kollegor – så skapar vi en sjukvård, omsorg och skola som ger oss alla trygghet. Vi behöver fler som vill arbeta inom vården. Då är det orimligt att behöva jobba varannan helg. Det är också uppåt väggarna att man inom äldreomsorgen styrs av minutscheman i stället för att man får vara med och påverka sin dag utifrån de behov som finns och hantera de utifrån den egna kompetensen.

Annons

Annons

Regionerna har i dag ingen möjlighet att styra över var privata utförare ska starta och driva hälsocentraler trots att de har en skyldighet att finansiera dessa. Detta är en helt orimlig ordning som måste ändras. Vi Socialdemokrater vill inte se vinstuttag i välfärden.

När det kommer till skolan så är kongressen också där mycket tydlig, vi ska förbjuda vinstuttag och motverka religiösa friskolor. Kösystem och antagningsregler ska förändras så det blir rättvist för alla elever. Även utformningen av elevpeng måste ses över så inte friskolor kompenseras för områden som de inte har. Den kommunala skolan har ett mycket mer omfattande uppdrag och behöver därför mer skattemedel än de fristående. Det behövs ett kommunalt veto för nyetablering av friskolor. Det är dags att ta tillbaka den demokratiska ordningen över skola och utbildning och göra upp med marknadsskolan på allvar. Skattemedel som satsas på barn och unga ska stanna i skolan. Det är sunt förnuft och inget annat.

Vi anser också att skolan ska ha ett tydligt fokus på kunskapsuppdraget med fler utbildade lärare och en stärkt elevhälsa. Både grundskolan och fritids ska vara kostnadsfria för att alla barn och unga. Detta för att ingen elev ska hållas tillbaka eller halka efter på grund av sina föräldrars ekonomi.

Socialdemokraterna i Jämtland har en tydlig vision om vilken välfärd – omsorg och skola – vi vill se och kommer att kämpa för. Som vår nyvalda partiledare Magdalena Andersson konstaterade ”vi säger som det är och gör det som krävs”.

Katarina Nyberg Finn

socialdemokratiskt kongressombud Jämtlands län

Rosi Hoffer

socialdemokratiskt kongressombud Jämtlands län

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan