Annons

Annons

Annons

Trångsviken

Åke Bergquist, Trångsviken

Vår käre Åke har lämnat oss, 86 år gammal. Han sörjs närmast av sambon Solveig, barnen Björn-Åke och Åsa med familjer, släktingar och många vänner.

Åke föddes i Funäsdalen som yngsta barn till pappa Ivar och mamma Gerda med syskonen Gunnar, Maj, Siv och Stig. När Åke var i skolåldern flyttade familjen till Lugnvik och sedan till Frösön, där Åke på dansstället Runeborg med sonor stämma kunde sjunga med i alla amerikanska schlagers.

Annons

Annons

Efter avlagd realexamen fick Åke arbete på ett bygge i Östersund. Därefter arbetade han efter utbildning i Umeå som mentalvårdare på Frösö sjukhus och där träffade han sin hustru Sonja och de fick tre barn Björn-Åke, Torulf och Åsa.

De bodde idylliskt i en tjänstebostad på Frösö sjukhus parkområde vid Storsjön med tillgång till båt, tennisplan, fotbollsplan och gymnastikhall. Det passade Åke bra för han var intresserad och kunnig i både fotboll och bandy. Med båten tillbringades många timmar på Storsjön så att fisk kunde serveras till middag.

Efter att ha skaffat sig en fritidsstuga i Funäsdalen gavs ännu fler tillfällen till fiske. Men hösten 1967 slogs idyllen sönder när hans hustru Sonja dog i cancer och barnen Björn-Åke var 9, Torulf 7 och Åsa 5 år. Det är väldigt svårt att föreställa sig vilken total förändring det innebar. Men det blev bara värre då sonen Torulf också drabbades av cancer och dog innan han fyllde 18 år.

Men Åke var ju fortfarande ung och livet gick vidare och han fick så småningom 46 år med sin nya livskamrat Solveig i Trångsviken som Åke flyttade till när han gick i pension. Där fick han möjlighet att sköta om huset, anlägga en trädgård, odla växter och plocka bär samt skaffa båt och fiska. Nu kunde han på nytt leva familjeliv och bli ompysslad.

Annons

Intresset för fotboll fanns kvar och många timmar tillbringades vid IFK Östersunds hemmamatcher eller framför tv:n och han blev något av en expert som faktiskt fick god utdelning på tipset. Familjen trivdes verkligen bra i Trångsviken liksom de vänner som ofta gästade dem.

Vi kommer därför att minnas alla de härliga stunder vi har haft tillsammans.

Gösta Hörnfeldt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan