Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Ölkunskap – ett nytt ämne för SPF Seniorerna Frösön

Detta är en läsartext.

Trivdes i mysig miljö gjorde från vänster: Sonja Nilsson, Lisbeth Eriksson, Mona Nyberg, Anders Stensson, Lars Gabrielsson och Bengt Nilsson. Foto: Majvor Enström

Annons

Rubriken låter ju lite lockande! Är det sånt pensionärer sysslar med? Ja, vi dagens pensionärer kastar oss gärna ut i nya äventyr. Den 3 november träffades ett gäng på 16 nyfikna pensionärer för att lära sig om öl, en dryck som för många av oss hittills handlat om något som man gärna inmundigar kallt när solen står som högst och värmen dallrar.

Nu en gråkall novemberdag samlades vi på Norra Station där Manne Mosten hälsade välkommen och berättade om husets historia, bakgrunden till namnet på restaurangen och hur de arbetar med mat, konst och arrangemang även i husets andra lokaler. En givande och intressant genomgång.

Annons

Annons

Direkt efter honom tog Daniel Hansson över för att guida oss i en provning av ett antal ölsorter som han valt ut speciellt för detta tillfälle.

Första ölen var en alkoholfri från Belgien. Vi tittade, sniffade och rullade runt den i munnen. En känsla av Carl Jan Granqvist växte fram inom oss lite till mans. Vi sköljde med lite vatten och neutraliserade doftsinnet genom att sniffa på armen, en metod vi lärde av Daniel för att ta bort aromen av den föregående ölen.

Den första ölen följdes av en lager, därefter IPA, en belgisk ale och avslutades med stout. Den senaste blev väldigt intressant när Daniel påvisade temperaturens avgörande för smaken. En aha-upplevelse att känna hur mycket mer smak och sötma som framträdde i den rumsvarma ölen jämfört med den svalare. Daniel informerade även om ölkulturer i olika länder, alkoholhalter och så mycket mer.

Vi serverades sedan en utsökt middagsrätt bestående av varmrökt regnbåge från Börtnan serverad på en bovetepannkaka, vackert dekorerad med gröna blad. Oh, så gott och vilken härlig stämning!

Sedan hemgång, med hopp om liknande upplevelser i framtiden. Ett speciellt tack till Tommy Weije som tagit initiativ till kvällen.

Lars Gabrielsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy