Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Kalkkupolen – ett fenomen med 5000 år på nacken

Detta är en läsartext.

Gruppen befinner sig i ett ovanligt och värdefullt naturreservat. (Foto: Carin Brobacke

Annons

Den 3 november varierade vi PRO Leva Livets vandringstillfälle genom lyxen att avsluta med en gemensam måltid på Restaurang Källan i Böle skola. Det var ett ”inget-väder", det vill säga ingen blåst alls, ingen sol och regnet höll sig undan också.

Men innan dess har vi fått uppleva att vistas vid Sveriges största kalkkupol, som finns runt Fillstabäckens övre tillflöde. Området är ett naturreservat numera, och klassas som såväl ovanligt som värdefullt.

Det var 15 PRO:are ur Leva Livet som mötte upp vid en parkeringsplats utefter Fillstabäcken på södra fastlandet från Frösön sett, det som brukar kallas ”Annersia”. För att styra stegen till denna märkvärdiga naturföreteelse, tog vi oss knappt två kilometer i vardera riktningen, utefter rotrika och leriga stigar.

Annons

Den så kallade kalkkupolen ser inte mycket ut för världen, men har alltså en värdefull plats som naturfenomen. Den är ungefär 30 meter lång och 25 meter bred. Kupolen består av porös mineral, kallad kalktuff, och har byggts upp under ungefär 5000 år, tack vare bäckvattnets höga kalkhalt. Den höga kalkhalten kan man se med blotta ögat med anledning av den ljusa bottnen av kalkbleke och kalklagren som bidrar till den gråvita marken närmast bäcken.

Annons

Vi fick akta oss noga, så att vi inte placerade våra fötter utanför de spänger som lagts ut, så att ingen råkar trampa på den värdefulla tuffen. Där vi stod och beundrade det blygsamma fenomenet ”kupolen”, kunde vi konstatera, att området helt säkert utgjorde en av källorna till vattenflödet i Fillstabäcken. Vi passerade flera ställen, som vi tolkade som bäckens källflöden. En av vandrarna i vår grupp diktade ett poem: ”Liten källa käck, bildar en stor bäck.”

Under en mera somrig säsong ska man kunna se ovanliga blommor här i området, till exempel majviva, björnbrodd, flugblomster, brudsporre och en växt med det tjusiga namnet knagglestarr. Det vill säga flera orkidéarter.

Birgitta konstaterar att mossan på stubben är fin. Den ser finlemmad och miniatyrtaggig ut. Foto: Carin Brobacke

En svamp, som förutom här, bara finns på ett annat ställe i Sverige, heter balsamtråding, enligt det informativa nätet. Skogen runt de stigar vi vandrade liknar gott och väl urskog, förutom de ganska försiktiga kalhyggen man kan se på ett par ställen.

Annons

Lördag den 16 oktober fick Fillstabäckens kalktuffkupol egen uppmärksamhet i SR:s Naturmorgon, som man kan lyssna till i datorn, vilket återigen måste tyda på fenomenets särart och vikt.

Efter vår vandring i skogen, möttes vi som sagt vid Restaurang Källan i Böle skola. Inga skolbarn syntes till, då lovet pågår den här veckan. Däremot var sittplatserna fyllda av många vuxna gäster. Eva-Märet Nordenberg, rektor vid Böle skola, berättade att de, liksom så många andra matställen, har haft stängt under pandemitiden, men får nu äntligen servera andra gäster än skolbarnen. Hon sade också att Källan har funnits i tio år och friskolan Böle har funnits i arton år.

Annons

Skribenten och medvandrande syster, som är uppfödda i Fillsta, har gått våra första skolår, under 1950-talet, i Böle skola. Skolan har sedan dess genomgått en förvandling och utbyggnad, som bättre passar nutida behov. På vår tid var det tant Greta som var mattant, med tanter från grannbyarna som hjälppersonal. De nutida kockarna och personalen är mer talrik än då. Dessutom smakar maten numera ordentligt gott och finns i ett stort antal olika karotter att välja ur. Vi gamla skolbarn fick den då traditionella husmanskosten att äta.

Återigen en mycket skön och intressant tillbringad dag i gott sällskap! Återigen är det Bo Lindbergh som har förberett och bistått vandringen.

Carin Brobacke

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy