Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Intressant om dåtidens driftiga kvinnor

Detta är en läsartext.

Gunilla Edler fångade deltagarnas intresse med sin berättelse om driftiga kvinnor. Foto: Inger Breil

Annons

Trivselmöten med PRO Leva Livet är alltid väl besökta och vid mötet i slutet av oktober kom drygt 100 medlemmar. Det som lockade denna eftermiddag var en föreläsning av Gunilla Nilsson Edler med ett axplock ur Östersunds historia.

Östersunds första stadsplan ritades av lantmätare Johan Törngren 1778 men det dröjde till 1786 innan kung Gustav III undertecknade brevet och Östersund blev stad.

Annons

Medlemmarna fick stifta bekantskap med flera av dåtidens driftiga kvinnor, till exempel Sara Fahlström som startade Moster Saras skola 1850 och Karolina Vestberg som öppnade eget med kaffevagn och ljusstöperi. Karolina köpte så småningom ett hus på Rådhusgatan och startade matservering och kaffeservering med hembakat bröd.

Annons

Lisa Borg från Oviken flyttade till Östersund när hon blev änka och startade ett gästgiveri på Storgatan. 1885 flyttade hon till Lugnvik och startade ett eget tegelbruk.

Maria Helin kom från Västerås till Östersund där hon drev ett konditori och sålde begravningskonfekt på Storgatan 23.

Ingeborg Hallström öppnade en herrekipering och turistbyrå på Storgatan 22 (där Visit Östersund nu flyttat in). Hon tog fram turistbroschyrer om sevärdheter i Jämtland som även trycktes på engelska och tyska.

En mycket intressant och lärorik föreläsning om dåtidens driftiga kvinnor som blev viktiga för stadens utveckling.

Inger Breil

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy