Annons

Annons

Annons

Strömsund

Debatt
Det går inte att blunda längre – läget är akut

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

FN:s klimatpanel har i sina klimatrapporter visat om och om igen att det är akut bråttom att minska utsläppen. Det är dags att behandla klimatkrisen som den kris den är. Därför kräver Vattudalens Naturskyddsförening i Strömsund att ett förbud mot fossila bränslen införs från år 2030.

Naturskyddsföreningen kräver ett nationellt beslut om att förbjuda fossila bränslen från år 2030. Foto: Pontus Lundahl /TT/

Det som står på spel är mänsklighetens möjlighet till försörjning av mat, vatten och vår säkerhet. Vissa känsliga ekosystem står redan på randen till kollaps och forskarna varnar för accelererande artutrotning. Extremvärme, torka och bränder i såväl Sverige som andra länder har gett oss en föraning om vad som kan ske i takt med att temperaturen stiger.

Annons

Annons

Fossil energi, som möjliggjort mycket av vår tekniska utveckling och välstånd, är på väg att ta oss mot en global katastrof. I en rasande takt närmar vi oss gränsen för hur mycket växthusgaser vi totalt kan släppa ut i atmosfären utan att missa Parisavtalets mål om att hålla oss väl under 2 graders global uppvärmning. Det finns dessutom ett ökat vetenskapligt stöd för att planetens smärtgräns är 1,5 grader. Med nuvarande globala utsläppstakt har vi passerat 1,5 graders uppvärmning om mindre än sju år.

Ändå är fossila bränslen fortfarande tillåtna. De är lättillgängliga och dessutom billiga. Priserna hålls nere av globala subventioner på flera tusen miljarder dollar varje år. Företag, länder och kommuner gör fortfarande planer och investeringar som om vi kommer att kunna använda fossila bränslen i flera årtionden framöver. Det bäddar för katastrof.

Sju av åtta riksdagspartier är överens om att stoppa utsläppen i Sverige tills 2045. För att klara det målet måste användningen av fossila bränslen fasas ut helt. Hela 70 procent av vår klimatpåverkan i Sverige har fossilt ursprung. Satsningar som gjorts hittills har inte lett till att den fossila energianvändningen minskat i tillräckligt snabb takt.

Fortsatt förbränning av fossila bränslen är helt oförenlig med såväl internationella som nationella klimatmål. Ett definitivt beslut om förbud för fossila bränslen behöver därför fattas redan nu. Sveriges oerhört priviligierade utgångsläge med rik tillgång på vatten- och vindkraft tillsammans med höga historiska utsläpp innebär ett ansvar att gå före och fasa ut fossilt bränsle.

Annons

Annons

Ett förbud mot fossila bränslen i Sverige senast 2030 skulle ge en tydlig signal till hela samhället, och en acceptabel tid för omställningen mot ett helt förnybart energisystem. Annars riskerar vi om knappt tio år att hamna i en situation där omställningen tvingas fram med en mycket kort framförhållning, och till en betydligt högre kostnad för samhället.

En utfasning av fossila bränslen försvåras av kraftiga subventioner. I nuläget betalar den svenska staten ut ungefär 30 miljarder kronor i klimatskadliga subventioner varje år, vilket är ett direkt hinder i omställningen till ett fossilfritt samhälle.

För att ställa om till ett fossilfritt samhälle krävs ett nationellt beslut om att förbjuda fossila bränslen från år 2030. Samtidigt finns goda möjligheter även för enskilda regioner att gå före.

Nu uppmanar vi, Vattudalens Naturskyddsförening, Strömsunds kommun, att driva på för ett nationellt fossilförbud till 2030. Även i vår egen region behövs politiska beslut för att möjliggöra omställningen som till exempel utbyggd, förbättrad och billigare kollektivtrafik, ännu flera cykelvägar, bättre parkeringsmöjligheter för cyklar, energieffektivisera mer av kommunens byggnader, mer vegetarisk samt närproducerad mat i offentliga sektorn.

Nu är det dags för alla politiker, såväl lokala som nationella, att göra verklighet av sina löften om att prioritera kampen mot klimatförändringarna. Vetenskapen varnar för att vi snart kan befinna oss i ett läge då konsekvenserna av klimatförändringarna inte längre går att bromsa. Låt oss bli kvitt de fossila bränslena.

Vattudalens Naturskyddsförening, Strömsund

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan