Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Insändare
Besparingar i Åre på barnens bekostnad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Åre kommuns besparingar drabbar barnen. Foto: Pontus Lundahl /TT/

Annons

Redan i juni fattade kommunens styrande majoritet bestående av Centerpartiet, Västjämtlands väl och Kristdemokraterna beslut om de ekonomiska ramarna för barn- och utbildningsnämnden. Ett beslut som kommer innebära besparingar på kommunens framtid – närmare bestämt barnen.

Besparingarna består i huvudsak av att fler barn ska tas emot på avdelningarna, utan att någon ny personal tillkommer och att förutsättningarna för förskollärarnas utvecklingstid, alltså planering och uppföljning, försämras. Även förskolans insats i familjecentralen planeras att dras undan vilket riskerar stora konsekvenser ur ett längre perspektiv.

Annons

Annons

På en familjecentral ingår barnmorskemottagning, barnavårdscentral (BVC), öppen förskola och socialtjänst. En bra mötesplats för nyblivna föräldrar som vi värnar om.

På kommunfullmäktige förra veckan frågade vi C, VV och KD hur förskolan ska lyckas behålla och utveckla dagens kvalitet trots besparingarna om närmare sex miljoner till 2022. Svaret blev att man måste undersöka saken vidare. Vi socialdemokrater tycker att det är ansvarslöst att prioritera dessa besparingar på barnens och personalens bekostnad. Barnen i Åre kommun är värda en förskola värd namnet.

Martine Eng (S)

oppositionsråd i Åre kommun

Andreas Sihvonen (S)

andre vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden i Åre kommun

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan