Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Karolin Johansson
236 478 kronor – ett helt rimligt pris för en muminmugg

LT:s chefredaktör har 67 muminmuggar och tycker att det är helt rimligt att en mugg kan säljas för en kvarts miljon kronor.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

I helgen såldes världens dyraste muminmugg i Sverige, Haparanda för att vara exakt. Den unika muggen Simhopp och snäckskal från 2006 lades ut på auktionssajten Tradera för 175 000 kronor (vilket bara det var ett rekordbelopp) och slutpriset landade på hela 236 478 kronor.

Muminmuggar har länge varit ett samlarobjekt och började tillverkas på 90-talet av Finska Arabia för att säljas i fysiska butiker och numera även på nätet till hela världen. Simhopp och snäckskal nådde dock aldrig så långt. Den tillverkades som en prototyp om cirka 300 muggar varav endast 10 ska finnas kvar idag, enligt finska nyhetssajten Iltalehti.

Annons

Anledningen till varför muggen aldrig massproducerades och kom ut i butik var så enkel som att Mumintroll inte simmar, därför vore det orimligt att motivet på en mugg skulle antyda något annat. Beslutet fattades av företaget Moomin characters, som äger licensrätten till Tove och Lars Janssons berömda figurer från Mumindalen, och som idag drivs av Sophia Jansson, Lars Janssons dotter, och hennes make.

Annons

Muminmuggar har länge varit ett samlarobjekt.

Bild: TT

Mumimuggar och det faktum att Mumin och co kommersialiserats är ett känsligt ämne. ”Det här skulle Tove Jansson inte gilla” skrev en medlem i en av alla Facebookgrupper för Muminmuggssamlare efter att några opportunister köpt ett större parti av en unik muminmugg till inköpspris (cirka 300 sek) och sålde dem vidare för flera tusen kronor styck. Skribenten fick medhåll av andra samlare som kände sig utnyttjade och av dem som tycker att Tove och Lars Janssons konst bara ska visas på museum.

Men för mig är muggarna mer än behållare av diverse drycker. Det är konst.

Själv äger jag 67 muminmuggar och hänger på låset när en unik mugg släpps på marknaden. När den andra jubileumsmuggen i historien släpptes vid midnatt finsk tid på Tove Janssons födelsedag 9 augusti i år satt jag i mörkret på en strand i Varberg, för det var enda stället jag hade täckning på. Jag klickade hem två muggar (man måste ju gardera sig på olika sajter för muggarna tar slut inom loppet av ett par minuter). När första jubileumsmuggen släpptes 2018 hade jag anlitat några kompisar att hänga på låset tillsammans med mig för att säkra en mugg, det blev tre. När muggen Bland bergen släpptes unikt för den norska marknaden i september och pandemin inte lät mig korsa gränsen fick jag skicka ett ombud i Trondheim som sedan postade muggen till Östersund. Frakten kostade lika mycket som muggen.

Annons

Annons

Vad Tove och Lars Jansson skulle tycka om dagens hysteri kring muminmuggarna får vi aldrig veta. Syskonen dog 2001 respektive 2000. Men att figurerna i Mumindalen skulle nå ut till hela världen var ett medvetet val när syskonen tillsammans startade företaget Moomin characters, som ifjol omsatte 120 miljoner kronor.

67 muminmuggar kanske låter mycket. Det är sällan jag har så många gäster över på kafferep. Men för mig är muggarna mer än behållare av diverse drycker. Det är konst. Ägarna till Moomin characters, tillika Tove och Lars Janssons efterlevande, vet vilket kulturarv de förvaltar och de gör konsten tillgängligt för många. Det är en positiv sak.

Skärmklipp från Tradera.

En muminmugg kan för ett barn (eller för en vuxen) bana vägen till böckerna om Mumindalen, där karaktärer med djup funderar över livet. De har ångest, är egensinnade, envisa, snälla, ensamma, filosofiskt lagda och hjälpsamma. Böckerna och de tecknade figurerna kan leda till intresse för Tove Jansson som var så mycket mer än Mumins mamma. Hon är en av Finlands främsta konstnärer, levde genom två världskrig, hade öppet kärleksrelationer med kvinnor trots världens misstycke och ritade satirbilder av Hitler under andra världskriget som riskerade att få henne åtalad. Tove Jansson var en modig kvinna som alla borde lära känna.

Därför tycker jag det är helt rimligt att Tove och Lars Janssons konst säljs för en kvarts miljon, även om konsten sitter på en mugg.

Annons

Annons

Till toppen av sidan