Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Internatskolan på Frösön som grundades redan 1674

Detta är en läsartext.

Olle Amelin och Ulla Oscarsson vid entrén till Collegabostaden med utställningen. Foto: Ove hemmendorff

Annons

På Stocketitt, Frösöns populära hembygdsgård, invigdes i lördags en innehållsrik utställning om Frösö Trivialskola. Det var en internatskola som grundades redan 1674 på Stocketitt och sedan var länets enda skola fram till 1847. Då flyttades undervisningen, elever och lärare in till det nybyggda läroverket (nuvarande turistbyrån) i Östersund.

Det gamla skolhuset och de flesta byggnaderna på Frösön revs. Men kvar blev en liten stuga som hade varit lärarbostad och som fortfarande står nära Stocketitts utsiktstorn. I denna stuga kunde i lördags en utställning om skolan visas upp. Det är resultatet av nära två års arbete för scenografer, historiker, ljus- och ljudsättare, snickare och allmänt händiga inom hembygdsföreningen.

Annons

Annons

En nygjord modell av den på 1850-talet rivna Trivialskolan. Foto: Ove Hemmendorff

Invigde gjorde Jamtlis chef Olle Amelin som gratulerade föreningen till ett arbete som kommer att levandegöra en historisk miljö, skolelevers liv i gammal tid och en utbildning som kom att betyda mycket för Jämtlands och Härjedalens utveckling.

Utställningen har visades även i onsdags innan lokalen stängdes för vintern. Därefter dröjer det till i vår, innan det ouppvärmda huset och utställningen öppnas igen.

Ove Hemmendorff

ordförande i Frösö hembygdsförening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy