Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Svenskt silver i ungdoms-EM

Detta är en läsartext.

Det blev något så ovanligt som en svensk silvermedalj vid ungdoms-EM som nyligen avslutades. I den äldsta klassen U20 intog Milton Pantzar andraplatsen med 7 poäng på de 9 ronderna. Samma poäng hade även segraren Murzin Volodar, Ryssland. Bästa placerad svensk i övrigt blev Hampus Sörensen som kom fyra i klassen U18. Totalt deltog cirka 900 spelare från 33 olika länder och tävlingen spelades i så kallad hybridform på så vis att deltagarna satt samlade i lokaler i sina respektive hemländer och spelade på schackbräde varefter dragen överfördes via nätet till sina motståndare i andra länder.

Annons

Senast Sverige fick en medalj i ungdoms-EM var för tio år sedan då Nils Grandelius tog ett guld 2011. Särspelet om USA-mästerskapet vanns av Wesley So före världstvåan Fabiano Caruana och överraskningen, 20-årige Samuel Sevian. Rysslandsmästerskapet vanns av Nikita Vitiugov på 7 poäng av 11. En starkt resultat gjorde den hittills första kvinnan i mästerskapet, Aleksandra Goryachkina, som gick in på tionde plats med 4,5 poäng.

Annons

I lördags slogs troligen ett världsrekord i fråga om största antal deltagare i en enskild tävling. Spelsajten lichess.org töjde på gränserna och kunde till slut inräkna 24.351 deltagare i sin maratonhöstblixt som spelades i så kallad battleform. Det innebär att deltagarna får spela så många partier man kan under en viss tid och i möjligaste mån lottas mot någon med lika många poäng. Den genomsnittlige deltagaren verkar ha spelat cirka 10 partier medan de som krigat i toppen hann med runt 300 partier under de 24 timmar som tävlingen pågick. Överlägsen segrare blev Kolian222, Ryssland, som fick ihop hela 686 poäng på sina 323 partier. Vunnet parti ger 2 poäng, vinster i följd efter två raka vinster ger 4 poäng. Och väljer man att spela ett parti med halv betänketid så får man en extra poäng vid vinst.

Av ett antal JH-spelare kan nämnas Sven-Olof Andersson som nöjde sig med att spela sju partier, men därav hela 6 vinster.

Lösning: 1.Df7+ Lxf7 2.Sd7.

Annons

Det från i januari uppskjutna DM:et kommer att spelas lördag-söndag 6-7 november. Två ronder snabbschack följs av fyra ronder med långpartier.

I veckans uppgift ser vi partislutet tej09 – Quintodi24. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan