AnnonsSvenska kyrkan Östersund

Så fick Solveig hjälp och stöd av Svenska kyrkan Östersund mitt i sorgen

Det har gått 14 år sedan Solveig Eriksson förlorade sin son Emil i en bilolycka. Hon vände sig till Svenska kyrkan Östersund när smärtan och sorgen blev för tung att bära.
– Du får prata om det som du har varit med om, men du bearbetar även själen. Kyrkan är en trygg miljö som ger en lugn och ro i samtalet, säger hon

Solveig Eriksson förlorade sin son i en bilolycka för 14 år sedan. Hos Svenska kyrkan Östersund har hon fått både stöd och hittat styrka i sorgen.

Att förlora ett barn är en livslång sorg. Det berättar Solveig Eriksson som har varit med om det otänkbara. Hennes son Emil dog i en bilolycka för 14 år sedan, och det var även då som hon kom i kontakt med diakon Carina Grinde på Svenska kyrkan Östersund för första gången. Hon var även med på begravningen, men det skulle dröja flera månader innan de träffades igen.

– Jag var inte mogen eller redo att prata med hennes direkt efter olyckan. Jag gick till en kurator istället, men jag mådde bara sämre och sämre. Till slut kontaktade jag Carina och hon var så varm och fin. Jag kände mig väldigt trygg i hennes närvaro, säger Solveig Eriksson.

Hos Svenska kyrkan i Östersund finns både själavårdssamtal med präst och diakon, oavsett om man är troende eller inte, och sorgegrupper. Det är kostnadsfritt och antal besök är inte begränsade.

Läs mer om vilka samtalsmöjligheter Svenska kyrkan Östersund erbjuder här

Carina Grinde berättar att arbetet som diakon har gjort henne mer ödmjuk.

– De flesta brukar gå på samtal i ett år, men det beror på hur deras sorg ser ut. Vi är flexibla. En del brukar börja med att delta i en sorgegrupp för att sedan avsluta med samtal, eller tvärtom, säger Carina Grinde.

Hon har arbetat som diakon sedan 2003. Carina Grinde berättar att hennes arbete har gjort henne ödmjuk – och mer närvarande.

Jag kan tyvärr inte svara på varför just de har förlorat en nära anhörig. Det enda jag kan göra är att lyssna och finnas där

– Jag blir hela tiden påmind om att livet är skört. Den kristna tron är inte fokus i våra sorgegrupper eller samtal, men det är många som kan utrycka sin ilska eller sorg mot Gud. Jag kan tyvärr inte svara på varför just de har förlorat en nära anhörig. Det enda jag kan göra är att lyssna och finnas där, säger hon.

Behöver du någon att prata med? Läs mer och hitta kontaktuppgifter för samtal här

När Solveig Eriksson kontaktade Svenska Kyrkan Östersund bestämde hon sig för att bli en del av sorgegruppen för att träffa andra människor i sorg. Hon kallar det för en fantastisk upplevelse som gav henne styrka i sorgen.

Carina Grinde hade enskilda samtal med Solveig Eriksson i ungefär ett år.

– Sedan hade jag enskilda samtal med Carina i ungefär ett år. Det som är så fint med henne är att hon tar sig tid. När jag har gått i vanlig terapi har jag fått en känsla av att de följer en "mall". Jag kände även att det var bråttom att gå vidare i sorgearbetet. Så var det inte i kyrkan. Där kunde jag sitta ner och prata utan en massa krav, säger hon och berättar att hon hade nära kontakt med Carina och Svenska kyrkan Östersund i ungefär två år.

Svenska kyrkan Östersund håller sorgegrupper för dem som förlorat ett barn – läs mer om det här

Emil dog den 23 september och hösten brukar alltid vara extra tung för Solveig Eriksson. Under allhelgonahelgen brukar hon besöka kyrkan och tända ett ljus för honom.

– Jag är inte religiös, men jag tycker om det fina och goda som kyrkan förmedlar. De har så mycket värme och omtanke, säger hon.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Svenska kyrkan Östersund och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av LTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan