Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Alla över 65 år ska få tredje dos vaccin – snart även till alla över 16 år

Fler grupper rekommenderas nu en tredje dos coronavaccin.

I ett första steg handlar det om personer över 65 år samt personal som vårdar äldre.

Successivt kommer alla över 16 år att erbjudas en tredje dos under vintern och våren.

Bild: Emil Langvad

Annons

– Alla som är 65 år och uppåt samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende kommer att erbjudas en tredje dos, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Det är inte klart ännu när påfyllnadsdoserna kommer att börja delas ut. Men om det är praktiskt möjligt kan det samordnas med vaccinationerna mot säsongens influensa, enligt Folkhälsomyndigheten.

En tredje dos ska tas tidigast sex månader efter att man fått sin andra dos.

Orsaken till att en tredje dos rekommenderas är att skyddet har visat sig avta med tiden.

TT: Är skyddet starkare för en person som väljer att ta en tredje dos?

– Själva poängen är att öka immunitetsläget hos individen. En tredje dos ger en ordentlig ökning i antikroppar, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Annons

"Fungera väl"

TT: Finns det några biverkningar?

Annons

– Man har tittat på det och inte sett det på något uppenbart påtagligt sätt. Det verkar fungera väldigt väl, säger Carlson.

Huvudregeln är att man får en dos av samma märke som man tidigare fått. Men undantag finns – den som har fått Astra Zeneca ska nu i stället ges vaccin från Pfizer eller Moderna.

Hittills har över 14 miljoner vaccindoser delats ut i Sverige.

Alla över 65 år kommer att erbjudas en tredje dos vaccin, säger socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Vi är i ett mycket bättre läge i Sverige den här hösten. Vi har nu lägst smittspridning i Norden och det är tack vare att så många vaccinerat sig som vi kan leva våra liv mer som vanligt, säger Lena Hallengren.

Enligt Johan Carlson räknar Folkhälsomyndigheten med att ungefär lika många som har tagit en andra dos även kommer att ta en tredje dos. Han betonar att det är viktigt att hålla på prioritetsordningen.

– Det är det framgångskoncept som vi använt oss av.

– Den här sjukdomen slår mycket hårdare upp i åldrarna. Skulle vi låta den som är snabbast på att beställa tid först är vi rädda för att de som inte är så snabba men som har större behov ska komma på efterkälken, säger Johan Carlson.

Utjämna skillnader

Trots omfattande insatser finns det dock fortfarande stora skillnader i hur stor del som är vaccinerade, enligt Carlson.

Annons

– Att utjämna de här skillnaderna och öka andelen som fått två doser vaccin är den högst prioriterade frågan, säger han.

Annons

Tidigare har Folkhälsomyndigheten bara rekommenderat vissa grupper en tredje dos vaccin: personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, personer över 80 år samt personer som bor på äldreboende eller har hemsjukvård eller hemtjänst.

Fakta

Fakta: Tredje dosen

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos coronavaccin som påfyllnad.

I ett första steg gäller det personer över 65 år samt personal på särskilda boenden, inom hemsjukvård och hemtjänst.

Det ska ha gått minst sex månader sedan den andra dosen innan de tredje dosen tas.

Personer som tidigare fått Astra Zenecas vaccin rekommenderas nu vaccin från Pfizer eller Moderna.

Regionerna får planera för hur tredje dosen ska delas ut. Om det är praktiskt möjligt kan det samordnas med vaccinationerna mot säsongens influensa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy