Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersundshem miljardrenoverar

Debatt
Behåll de allmännyttiga lägenheterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Genom försäljningen vill bolaget smita undan sitt ansvar för att underhålla lägenheterna, anser Christina Hedin, gruppledare för Vänsterpartiet i Östersund.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Kommunala bostadsbolaget Östersundshem har meddelat att de ska sälja 434 lägenheter. Hundratals hyresgäster går nu en oviss framtid till mötes. Kommer min bostad att säljas vidare till någon oseriös hyresvärd som bara vill skapa vinst på fastighetsägande?  

Annons

Annons

Genom försäljningen vill bolaget smita undan sitt ansvar för att underhålla lägenheterna. Precis som en villaägare kan behöva låna till dyra reparationsarbeten är det naturligt att också Östersundshem behöver göra det. Vänsterpartiet anser att Östersundshem fortsatt ska ta ansvar för den underhålls- och renoveringsskuld som finns i många av de äldre lägenheterna och behålla dem i allmännyttig ägo.  

Tyvärr finns många exempel på privata värdar som köper fastigheter från allmännyttan bara för att kunna göra stora vinster genom vidareförsäljning. Både hyresgäster och fastigheter hamnar i kläm när ständigt nya ägare struntar i att ta ansvar för nödvändigt underhåll och reparationer, men putsar upp ytskikten och höjer hyrorna.  

Att Östersundshem äger lägenheterna ger hyresgästen en trygghet eftersom privata vinster inte är det främsta målet för fastighetsförvaltningen. Bolaget har byggt upp ett stort bestånd av prisvärda hyreslägenheter i Östersunds kommun, i allmännyttigt syfte. På så sätt har du råd att flytta hemifrån, du har råd att flytta till något mindre när barnen flyttat eller livets omständigheter på annat sätt ändras.  

Vänsterpartiet är av den fasta övertygelsen att allmännyttan bör bevaras och värnas, inte säljas ut. I vårt Östersund ska du ha råd och möjlighet att bo. 

Annons

Christina Hedin,

Gruppledare Vänsterpartiet Östersund

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy