Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Svensk schackseger i Norge

Detta är en läsartext.

Lösning: 1.Th2+ Kxh2 2.Txh4.

Annons

Det blev något oväntat dubbelt svenskt i toppen vid stormästarturneringen i Fagernes, 15 mil nordväst om Oslo. Vinnare blev Tiger Hillarp-Persson på 7 poäng av 9, och samma poäng även för tvåan Erik Blomqvist medan tredjeplatsen gick till Vahap Sanal, Turkiet 6,5. Av de 68 deltagarna var 11 stormästare. På plats fanns även Henrik Johansson, ÖSS, inte som spelare men väl som domare.

Annons

Annons

Pågår gör årets ungdoms-EM som spelas i så kallad hybridform. Detta innebär att deltagarna sitter samlade i spellokaler i respektive hemländer och spelar på digitala schackbräden och via internet möter sina motståndare i andra länder. I klassen U20 ligger Milton Pantzar, Sverige, på en fin andraplats efter sex av nio ronder. Han är helt omgiven av ryska spelare på platserna 1,3 och 4. Bästa svenskplaceringar därutöver återfinns i klassen U18 där Hampus Sörensen och Kaan Kücüksari ligger fyra respektive femma.

I Ryska mästerskapet leder Nikita Vitugov på 6,5 poäng före Vladimir Fedoseev och Maxim Matlakov, båda 6, inför den avslutande elfte ronden. Även USA-mästerskapet är inne i slutskedet och här ska ett extra särspel tillgripas för tre spelare: Fabiano Caruana, Wesley So och Sam Sevian, som alla kom jämsides i topp på 6,5 poäng av 11.

I tisdags spelades den fjärde ronden i ÖSS lång-KM och här inkasserade Henrik Johansson ytterligare en seger genom att besegra Sam Svalander. Henrik leder just nu på 3,5 poäng närmast före Sam Svalander 3. Simon Ferm har 2,5 poäng och ett uppskjutet parti mot Cameron Fetterplace. 2,5 poäng har även Bengt Öberg och Lukas Vellios.

I Hammerdalsklubben Schack 88:s KM har Peter Svensson och Bo Wik båda full pott, två poäng efter de två första ronderna. Klubben har nu efter 33 år också begåvats med en slags farmarklubb då det på Grevåkerskolan i dagarna har bildats en skolschackklubb. Klubben, Baronens schackspelare, har sitt säte i lågstadiets fritids där man siktar på deltagande i lagtävlingen Yes2chess. Initiativtagare till klubben är Lena Karlsson och i klubbstyrelsen sitter även Ingmar Larsson-Sethson och Bo Wik. JH-distriktet har därmed nu 18 aktiva skolschackklubbar.

Annons

Veckans uppgift består av partislutet sserg-mohsen, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan