Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bräcke

Läsartext
PRO Kälarne-Sörbygden

Detta är en läsartext.

Fyra förväntansfulla whiskyprovare när PRO i Kälarne-Sörbygden arrangerade möte med middag och underhållning. Foto: Loulou Westlund

Annons

PRO Kälarne-Sörbygden är vän av starka smaker och dofter. I september arrangerade vi surströmmingskalas och nu i oktober whiskyprovning och efter provningen en trerättersmiddag med trubadurunderhållning.

Vår whiskyciceron var Hans Westlund. Han gav oss en kort berättelse kring whiskyns historia och drog fram i ljuset 1980-talets stora vurm för singelmalt. En vurm som lett till att många idag ser snett på blended whisky. Att han nämner detta får sin förklaring när vi får reda på vilka whiskys vi har provat.

Hans Westlund, vår whiskyciceron, ringer in till prov Foto: Loulou Westlund

Annons

Fyra glas står framför de 32 festdeltagarna. Vi bedömer färg, doft, smak, pris, land och naturligtvis vilken whisky vi tycker är godast. Det antecknas flitigt i protokollen. Det avsmakas, doftas och diskussionerna kring borden ökar i styrka. Några lyckliga herrar får extra tilldelning från sina respektive. Inte tvärtemot vad jag kunde se.

Annons

Hans berättar så vilka whiskys vi har provat. Det visar sig att två av de fyra är blended. Och för egen del tyckte jag att den japanska Nikka, som var blended, var godast. Men alla fyra whiskysorterna fick vardera ungefär lika många likes!

Ragnar Sandelius, vår kock, beredd att servera. Foto: Loulou Westlund

Nu är provningen slut och fram på borden kommer en utsökt räkcocktail med varmt vitlöksbröd till. Vin, öl och vatten serveras under hela middagen. Det är bara att fylla på glasen och själv hålla räkning på dem och betala därefter. Sedan en sagolik kycklinggryta med ris och sallad. Vi är många som tar flera gånger av denna rätt. Efterrätten är en fantastisk vaniljpannacotta med färska bär. Tro det eller ej, men det är vår eminenta ordförande Ragnar Sandelius, som har tillagat allt detta. Han applåderades vilt och avtackas efter avklararad spis.

En populär låt var "Det spelades bättre boll på Egon Ljungbergs tid". Foto: Loulou Westlund

Annons

Mellan varven spelar våra två besökande trubadurer, Dick Strahl och Einar Andersson. De har en mycket rik och varierad repertoar, från stilla och vackra låtar till fullt ös. Nämnas kan en speciellt populär låt, egentligen skriven och framförd av Thorsson. Låten om fotboll och Gunnar Nordahl, men med en ny text. ”Det spelades bättre boll på Egon Ljungbergs tid”. Festdeltagarna tjoade och applåderade av glädje och många var de som sett Egon agera och klistra alla bollar innan mållinjen.

Efter fem timmars trivsamt umgänge och glädje strosar festdeltagarna hemåt. De lite mer långväga festdeltagarna har barn eller barnbarn som skjutsar de glada hem.

Loulou Westlund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy