Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föreningsliv: HRF Östersund

Detta är en läsartext.

Årets ”hörseldag” inleddes i lördags med att uppmärksamma vårt förbunds 100-årsjubileum. 1921 är ett årtal som uppmärksammas dels med anledning av rösträttens genomförande, men även med anledning av att vårt förbund bildades. Gerda Meyersson startade vårt förbund. Hon var en kvinna med ett enormt patos för social rättvisa. En aktad och stridbar opinionsbildare.

Annons

Gerda var själv hörselskadad sedan barndomen. Redan 1920 skrev hon i ett upprop om hörselskadades utsatta situation i Sverige. Stor respons fick hon vilket blev starten för vår rörelse. ”Organisation är makt” skrev hon i sitt första brev till medlemmarna. Gerda var med andra ord en barrikadkvinna som engagerade sig för hörselskadade barns och kvinnors situation. Man behöver inte vara mindre begåvad för att man är hörselskadad, tyckte hon. Därför startades skolor för hörselskadade barn och syateljéer som anställde hörselskadade kvinnor. Vidare gav man råd och stöd om hjälpmedel, kurser och utbildning. Här lade man grunden för svensk hörselvård vilket vi skall vara tacksamma för.

Annons

Kenneth Källin, Östersund, berättade engagerat om sin resa som hörselskadad samt steget över till att få ett cochleaimplantat (CI). En åtgärd som förändrar mycket i ens hörsel från nästan ingenting till mycket ljud. Det krävs dock mycket träning för att kunna sortera nya ljud.

Tillgänglighet var ett ämne som ägnades ordentligt kring. Sonny Hoffman från Östersunds kommun inledde med att berätta om tillståndet i kommunen utifrån det regelverk som styr verksamheten i dag. Här har till exempel föreningslivet en stor uppgift att jobba med och vidarebefordra in till kommunen.

Åsa Wallin är projektledare för projektet en ”åldrandevänlig kommun” vilket pågått sedan 2019 och där hfr:s medlemmar bland annat svarat på en enkät. Nu ville Åsa få in lite muntliga kompletterande uppgifter i den diskussion som följde och det blev en hel del. Resultatet kommer att sammanställas och remissbehandlas och slutgiltigt bli en handlingsplan för kommunens arbete.

Annons

Staffan Löwenberg avslutade dagen med en resa genom den musikaliska världen. Det blev en nostalgitripp av trallvänliga svensktoppslåtar och härliga jazzstycken. Avslutningen med Anthem ur Chess uppskattades livligt.

Nästa HRF- träff blir föreningsmötet den 11 november.

Lars Fahlgren

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy