Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Bryt alkoholnormen med en nykter månad

Den långa och varma sommaren är nu över, och hösten är här. Dagarna blir kortare och de flesta börjar återgå till normala rutiner på jobbet, även om många fortfarande jobbar hemifrån. Nu börjar en lång och mörk transportsträcka mot den hägrande julhelgen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Daniel Gustafsson, Arkivbild

Annons

Så här i pandemitider när höstmörkret faller växer behovet av ljuspunkter och varma rum. Stunder av gemenskap och fest när regnet piskar i ansiktet och snålblåsten letar sig in under kläderna. För många blir lösningen det gamla vanliga, ofta kopplat till alkohol.

Det är frestande enkelt att slå på alkopiloten - alkoholens autopilot - som genväg till att dämpa stress och ångest, fly problemen i tillvaron, som ett sätt att slappna av eller som ett sätt att bara ha det trevligt. Sällan tänker vi på vilken enorm tids- och energitjuv alkoholen lätt blir.

Annons

Annons

Ett av många starka skäl att avstå från det slentrianmässiga drickandet är att det sparar tid och ger oss kraft att uppleva roligare saker: Lekarna med barnen, boken som så länge legat orörd på nattduksbordet, samtalet till en vän från förr, svampturen eller joggingrundan, eller musikinstrumentet som vi alltid drömt om att lära oss behärska. Och allt annat vi önskar att vi hade tid med.

Ännu en gång utmanar IOGT-NTO alkoholnormen genom att få fler att ta en alkoholfri månad. För att uppleva mer och se vad som händer om alkoholen får stå tillbaka.

Det finns goda skäl att ta chansen att testa att stänga av alkopiloten och se vad som händer i livet. För många blir det ett uppvaknande. När alkoholens dagen efter effekt uteblir, blir helgerna längre och möjligheterna i livet blir fler. Plötsligt orkar jag mer och har kraft att göra de förändringar i livet som jag så länge har önskat.

Ge dig själv chansen till ett nytt och rikare liv med en alkoholfri månad! Skräms du av tanken på en månad utan alkohol är det absolut dags att tänka till vilken roll alkoholen har fått i ditt liv.

Gör som allt fler svenskar, unga som gamla, bryt alkoholnormens makt över ditt liv. Du har inget att förlora, men allt att vinna med en nykter månad, som kanske kan bli fler.

Annons

Olle Häggström, distriktsordförande i IOGT-NTO Mitt (Västernorrland -Jämtlands län)

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy