Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Är det bara svenska män som ska få hedra Ewert?

Den 24 oktober arrangeras en minneskonsert för att hedra Ewert Ljusberg. Finns det verkligen inte några kvinnliga musiker med anknytning till Jämtland som hade kunnat vara med, undrar insändarskribenten Susanne Persson.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 24 oktober arrangeras en minneskonsert på Stortorget för att hedra Ewert Ljusberg.

Annons

Den 1 oktober 2021 avled Jämtlands president Ewert Ljusberg och för en sekund stod tiden stilla. Sorgen har lagt sig som en tjockt svart täcke över republiken och i Ewerts hemby arrangerades en ljusmanifestation till hans minne. Ewerts ämbete har alltid präglats av rättvisa och jämställdhet och genom åren har hans ord kring detta ekat över hustaken vid varje Storsjöyra innan det avrundades med ett rungande "Jamtland, Jamtland jamt å standut" och slutligen den obligatoriska Jamtlandssången.

Annons

Annons

Just rättvisa och jämställdhet var ständigt återkommande och därför skär det i bröstet när Visit Östersund och Destination Östersund är med och arrangerar en minneskonsert för Ewert där bara helvita, svenska män får spela.

Borde inte en konsert till Ewerts minne innehålla så mycket mer än detta, eller är det bara svenska män som skall släppas fram och få hedra Ewert?

Och framförallt, tror ni Ewert hade accepterat en helvit, manlig konsert för att hedra det stora arbete han gjorde för Republiken och alla människor däri under så många år?

Det finns mängder av musiker som är kvinnor i Jämtland, till exempel:

Jenka Jenkins (Vet hut)

Emma Härdelin (Garmarna)

Lena Andersson (Tugga terrier)

Maria Kvist (Blå kongo)

Solveig Vidarsdotter, författare och sångpedagog.

Gina Jacobi, sångerska och producent.

Ellen Sundberg, sångerska.

Esther Bodin-Karpe, pianist.

Astrid Maritza Pettersson, sångerska.

Merit Hemmingson, organist och musiker. 

Annika Norlin, sångerska.

Och många, många andra som Ewert säkerligen skulle vilja höra mer av i sin himmel. Inte vill ni väl förneka honom och resten av republiken det?

Susanne Persson EQLY

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel via vårt formulär här.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy