Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Ripans vd svarar på kritiken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Olle Christmansson, vd för Hälsocentralen Ripan och Medinord svarar på kritiken.

Bild: Malin Moberg

Annons

Svar på insändaren: Jag förstår mig inte på hälsocentralen Ripans organisation

Vad trist att höra om din upplevelse. Det känns beklagligt att det har blivit felaktigheter i kommunikationen mellan dig och oss.

Annons

Vi har organiserat om vår struktur till team som du säger. Där ingår flera yrkeskategorier. Detta i syfte att öka kontinuiteten, där återkommande patienter möter samma doktor. Det kan i detta fall blivit olyckliga bokningar i samband med övergången till nya strukturen. Inom primärvården har vi tillgänglighetskrav på en bedömning av legitimerad personal inom tre dagar, vilket vi till 90 procent klarar av. Efter det planeras uppföljande besök in efter prioritet.

Annons

Gällande hälsoundersökningar följer vi Region JH:s riktlinjer som styrs av Avgiftshandboken enligt nedan:

• Riktade hälsokontroller där patienten uppmanas att komma på årlig undersökning eller om patienten själv begär vid misstanke om sjukdom så utgår enhetstaxa på 300 kronor och ingår i högkostnadsskyddet.

• Hälsokontroller på eget initiativ. Priset är satt utifrån vad som ingår i paketet och vilken tidsåtgång det är, och vi har utgått från regionens avgiftshandbok där taxan för en allmän hälsoundersökning är 1000kr/timme exklusive provtagning.

Vi erbjuder som privat hälsocentral en allmän hälsoundersökning för patienter som vill göra en ''check up'' men inte har några särskilda symptom. För personer som vill göra en undersökning så erbjuder vi alltså denna koll utöver vårt ordinarie uppdrag. I hälsokollen på 2800 kronor har vi räknat in läkarens besökstid, som är avsatt till 60 minuter, samt att en undersköterska en vecka innan tar prover inför läkarbesöket. Beräknad tidsåtgång för provtagning är cirka 30 minuter. Proverna är bland annat EKG, puls och blodtryck, Vikt/längd/bmi/midjemått, PEF-test, spirometri vid behov. Blodvärde, Elkrea, Leverstatus, Hba1c, Kolesterol, Thyr. PSA för män, cellprov för kvinnor erbjuds. Livsstilsråd, Anamnes (alkohol, tobak, våld, motion och kost), kardiovaskulär risk. Läkaren går igenom hälsodeklaration och ovanstående parametrar och frågor.

Jag är väldigt tacksam att få höra din upplevelse samtidigt som jag beklagar den, vi följer nu kontinuerligt upp vår kontinuitet och tillgänglighet.

Olle Christmansson

VD Medinord/HC Ripan

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy