Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: 30 föräldrar oroliga över covid-vaccin till barn från 12 år

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Har man helt frångått kraven på vetenskaplig evidens som annars ska vara vägledande inom sjukvården? undrar 30 oroliga föräldrar.

Bild: Annelie Hüllert Storm, TT

Annons

Det brev med erbjudande om covid-vaccinering i skolorna som skickats ut till föräldrar med barn från 12 år och uppåt oroar ett flertal föräldrar och andra närstående. Särskilt i ljuset av att Modernas vaccin pausats på grund av allvarliga biverkningar. Pojkar riskerar att få hjärtmuskelinflammationer och liknande med en sex gånger högre risk mot att bli allvarligt sjuk i covid. Risken för barn att dö i covid är i princip obefintlig (Läkartidningen 21/9 21). Redan efter dessa uppgifter måste vi alla överväga om detta verkligen är säkert och till för våra barns hälsa såsom det skrivs i press, i budskap från myndigheter och politiker samt i detta brev från regionen. Uppgifter om allvarliga biverkningar borde oroa och föranleda myndigheter att dra i nödbromsen för alla typer av mRNA-vacciner för barn och unga. Förutom hjärtproblematik finns rapporter om autoimmuna sjukdomar samt potentiella negativa effekter på livmoderutveckling och fertilitet. SVT rapporterar att Läkemedelsverket fått in 4000 anmälningar om menstruationsrubbningar efter vaccinationerna.

Annons

Annons

Försiktighetsprincipen borde iakttas i detta läge. Har vi redan glömt? För drygt tio år sedan massvaccinerades befolkningen mot svininfluensan, men då utan den enorma påtryckning som försiggår idag. Den långsiktiga effekten blev hundratals ungdomar som fick hela sitt liv förstört genom narkolepsi. Drabbade familjer fick kämpa för att få myndigheterna som uppmanat till dessa vaccineringar att ta sitt ansvar och erkänna skadorna, vilket de till slut gjorde. Det är inte försvarbart att äventyra unga människor hälsa och framtid! ”En genomgången infektion ger en immunitet som är avsevärt bättre och håller längre än vaccination”. I artikeln i Läkartidningen 21/9 2021 för en mängd läkare och specialister fram att det saknas vetenskaplig grund och evidens för att mRNA-vacciner skulle vara säkra för barn, ungdomar, unga vuxna, ja, alla friska människor. Har man helt frångått kraven på vetenskaplig evidens som annars ska vara vägledande inom sjukvården? Och i så fall varför?

Mer oroar. Det finns skrivningar i breven som indikerar att man kan komma att frångå föräldrarnas beslut och låta barn från 12 år ”själv” göra detta val. Vad finns det för evidens att barn i den åldern har en sådan mognad att de kan värdera information eller brist på information? (Idag ges inte en nyanserad information om positiva samt negativa effekter vilket krävs för ett informerat samtycke enligt Patientlagen.)

Annons

Avslutningsvis, barn och ungdomar är mycket känsliga för yttre påverkan, att höra till gruppen betyder oerhört mycket. Därför är det extra viktigt att all skolpersonal arbetar för ett inkluderande och icke-dömande klimat på skolorna där alla ska kunna känna sig respekterade och fredade från yttre påtryckningar i denna fråga.

Annons

Låt barnen vara! Låt föräldrarna bestämma! Låt bli att utsätta barn och ungdomar för ensidig påverkan!

30 oroade föräldrar, mor/farföräldrar, närstående & medmänniskor i Jämtlands län

Läs mer: Regionen svarar på föräldrars vaccinoro

I denna text svarar Cornelia Orhagen Brusmark, chefläkare och vaccinsamordnare samt Urban Tirén, regionöverläkare och barnläkare i Region Jämtland Härjedalen svarar på föräldrarnas oro kring covidvaccin för barn mellan 12–15 år.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy