Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: En politik för att klara vårdskulden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna i region JH utesluter inte behovet av nya arbetstidsavtal för att kunna skapa attraktiva villkor när de lägger fram sitt förslag på budget för länets sjukvård.

Bild: Håkan Luthman, Malin Moberg

Annons

Kortare köer och tryggare vård är fokus för oss Socialdemokrater i vår oppositionsbudget och regionplan för Region JH 2022. För att klara vårdskulden behövs fler vårdanställda, ett bättre samarbete med våra grannregioner och ansvarsfulla ekonomiska satsningar.

De senaste åren har regeringen tillfört enorma summor pengar till landets sjukvård. Pengar till att hantera pandemin men som också byggt stora överskott i vår region och avvärjt den akuta ekonomiska krisen. Samtidigt är situationen på Östersunds sjukhus fortsatt allvarlig. Operationer och andra behandlingar ställs in, främst på grund av att personal saknas. Vårdskulden riskerar att leda till onödigt lidande för patienter som tvingas vänta på sin vård.

Annons

För att öppna alla vårdplatser krävs fler vårdanställda med rätt kompetens. Beroendet av stafettpersonal behöver brytas samtidigt som personalen behöver tid till återhämtning och slippa tjänstgöring varannan helg. Regionen måste utveckla arbetssätt, förbättra arbetsmiljö, testa nya schemamodeller och ge fler medarbetare möjlighet att vidareutbilda sig. Vi Socialdemokrater ser att regionen långsiktigt behöver göra riktade lönesatsningar för att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare. Vi utesluter heller inte behovet av nya arbetstidsavtal för att kunna skapa attraktiva villkor i alla verksamheter.

Annons

Socialdemokraterna i region JH utesluter inte behovet av nya arbetstidsavtal för att kunna skapa attraktiva villkor när de lägger fram sitt förslag på budget för länets sjukvård.

Bild: Håkan Luthman

Lösningen på vårdskulden är inte att köpa dyr vård hos privata vårdgivare i andra delar av landet. Det långsiktigt mest effektiva sättet att korta köerna är att bygga vår egen vård stark. Samtidigt måste samarbetet öka med våra grannregioner och med Norge. Kontakter och avsiktsförklaringar finns på plats för att kunna erbjuda befolkningen vård på andra sidan gränsen – men den politiska viljan måste finnas.

Under 2020 fick endast 38 procent av de som sökte sig till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) en första bedömning inom 30 dagar. Väntetiderna för utprovning av hörapparat vid Hörselcentralen är nu uppe i två år och sju månader. Som ett steg i arbetet att korta köerna vill vi Socialdemokrater satsa 4 miljoner extra årligen på BUP och 2 miljoner extra årligen för att stötta hörcentralen i att förändra sitt arbetssätt. Vi vill också att BUP även kommande år garanteras den miljonsatsning som regeringen gjort för att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga.

Annons

Trots att den ekonomiska krisen är förbi så vet vi Socialdemokrater att det behövs mer för att varje invånare i vårt län ska känna sig trygg och för att varje anställd i vår region ska ha förutsättningar att göra ett så bra jobb som möjligt. Detta är också möjligt – den socialdemokratiskt ledda regeringen har föreslagit ytterligare 48 miljoner kronor till vår region 2022. Men huruvida regionen får de välbehövliga pengarna är helt beroende på om riksdagens övriga partier släpper igenom regeringens budget eller inte.

Ann-Marie Johansson (S)

Regionråd i opposition, Region Jämtland Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy