Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föreningsliv: PRO Frösön

Detta är en läsartext.

Bara glada miner hos publiken när PRO Frösön firade 50 år. Foto: S. Berg

Annons

Intresset för att vara medlem och del i en PRO-förening var mycket stort i början på 70-talet. Ur ett protokoll från Östersunds PRO kan man läsa att ”antalet medlemmar nu är så stort att verksamheten har blivit ohanterlig”. Pensionärerna som bodde på Frösön beslöt därför i september 1971 att bilda en egen PRO-förening.

Man kan säga att PRO Frösön gjorde en rivstart. Precis som nu var det svårt att hitta boende för äldre som inte kunde bo kvar hemma och som första fråga i den nybildade föreningen stod byggandet av ett nytt servicehus på Frösön.

Dåvarande ordförande John Albin Nilsson tog därför initiativ och drev frågan i kommunfullmäktige och i oktober 1972 beslöts att servicehuset Västervik skulle byggas. Det stod klart 1975 och där hade PRO Frösön sina medlemsmöten och annan aktivitet på Västervik ända till ombyggnaden år 2008.

Annons

Annons

Frösö PRO:s kör har utsändning med Jämtlands radio från Västervik den 31 mars 1993. Körledare Arnold Östlund Foto: C-E.C

Under de 50 år som PRO Frösön existerat har mycket hänt i föreningen. I mitten på sjuttiotalet bildades en sångkör med musikläraren Nils Eriksson som ledare. Kören hade sin verksamhet under femton år och åkte runt både i Jämtland och övriga Sverige på turné. Ett par verkliga höjdpunkter var körfestivalen i Karlstad 1988 och invigningen av PRO-kongressen på Folkets Hus i Stockholm 1989.

Teatern Ålderdomshemmet Lyckan 2006. Från vänster: Marie Persson, Gunnar Lindgren i peruk, Birgitta Håkansson, Ruben Karlsson, Ann Marie Häggblad, Harry Dahlgren, Frida Beimark och Hjördis Söderman. Hon var 86 år och äldst. Hon rullades in i rullstol för att komma snabbare in på scenen. Den yngsta var 13 år. Foto: Maria Flink.

Teaterverksamheten inom föreningen tog verklig fart när Harry Dahlgren blev ordförande 2001 och kom in i föreningen med sin energi och entusiasm för teatern och kulturen. Bland annat uppfördes teaterstycket ”Ålderdomshemmet Lyckan” som var ute på turné men också uppfördes på Storsjöteatern. Så här säger Maria Flink som var anställd på teatern och som också samarbetade med Harry: ”Kulturpersonligheter som Harry måste det skrivas om och vi måste minnas dem. De som gjorde skillnad och gjorde något för att människor skulle få må bra och man mår bra av Kultur!”

Hela tiden PRO Frösön har verkat har studierna gått som en röd tråd i all verksamhet. Varje vecka har föreningens medlemmar varit engagerade i studiecirklar i tätt samarbete med ABF. Det har varit och är fortfarande vår viktigaste verksamhet där vi kan träffas och diskutera olika saker i samhället som aktuellt för tillfället.

Annons

Annons

Vi lever ju i ett föränderligt samhälle och det som gällde för föreningslivet för femtio år sedan är inte lika relevant i dag. De som blir pensionärer i dag jobbar i många fall fortfarande och har ekonomi att göra egna saker på fritiden. Det gör att pensionärsföreningar hela tiden måste vara på tå och ha tentaklerna ute för att känna efter vad som kan kännas relevant för dagens 65-åringar. Samtidigt måste vi också finnas till för de som haft oturen att dras med sjukdomar och annat som tillhör livet och som gör att de inte kan delta fullt ut. Det gör att det ställs helt andra krav på oss som är verksamma i en PRO-förening i dag är hur det var förr.

Vid starten hade PRO Frösön 200 medlemmar som i dag är mer än det dubbla. Det var en pigg 50-åring som firade med stor fest på restaurang "Hos Andreas" på Frösön som hade lyckats få till ett fantastiskt bra arrangemang åt oss. Vi var ett drygt 100-tal deltagande medlemmar och gäster från andra föreningar i Östersund. Både maten och stämningen var god och många goda skratt blev det av underhållningen som bestods oss av Patriks Combo.

Tal hölls av vår före detta och hittills enda kvinnliga ordförande, Barbro Höckert. Hon framhöll vikten av den gemenskap som finns i föreningslivet och hur viktigt det är att medlemmarna ger energi och aktivt deltar i verksamheten. Som före detta anställd på PRO-distriktet betonade hon också vikten av studiecirkeln, som är PRO-föreningarnas grundbult och att vi alla i de olika föreningarna fortsätter att arbeta för bättre villkor för de äldre som behöver alla goda krafter till hjälp för att sätta mot ett föränderligt samhälle. 

Festen slutade med utdelning av vinster på ett lotteri som alla deltog i samt utdelning av PRO Frösöns medlemstidning PROfilen. Nästa medlemsmöte blir den 11 november också då på restaurang hos Andreas. Välkommen då.

Sylvia Berg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy