Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Torvalla

Läsartext
Föreningsliv: EFS-föreningen i Torvalla

Detta är en läsartext.

EFS-föreningen i Torvalla har firat 30 år.

Annons

EFS-föreningen i Torvalla har firat 30-årsjubileum. Året var 1991. Övre Torvalla var ett nytt område och kring torget fanns nu affär, skola, hälsocentral och kyrka. Då på hösten -91, fattade ett tjugotal personer beslutet att bilda en EFS-förening i Torvalla, med uppgift att bli en samlingsplats för ideella personer i den nybyggda kyrkan, som fick namnet Heliga Ljusets Kyrka (HLK).

Annons

EFS, som har sina rötter i 1800-talets svenska folkväckelse, har genom alla år betonat sin samhörighet med Svenska kyrkan. Och Sv. Kyrkan har från sin sida i avtal fastställt att man räknar EFS arbete som sitt eget.

Ett par år efter föreningens bildande skrevs ett samarbetsavtal mellan Brunflo församling och EFS i Torvalla. Sedan dess har HLK varit Härnösands stift enda samarbetskyrka där man haft ett formellt samarbetsavtal.

Annons

Helgen 4-5 september i år samlades 35 förväntansfulla medlemmar och understödjare till EFS-föreningen, för att fira trettio år av verksamhet. Speciellt inbjudna var prästparet Ulla och Jan Andersson. De är numera pensionärer och verksamma i St. Clara, en kyrka i Stockholm. När föreningen bildades var Jan präst och Ulla diakon i HLK. De medverkade aktivt till bildandet av samarbetskyrkan och verkade i tio år i Torvalla.

Lördag eftermiddag var dukat för samkväm i kyrkans församlingssal. Föreningens ordförande Örjan Andersson hälsade välkommen. Birgit Lindberg, Sigrid Eriksson och Sven-Erik Olsson underhöll med sång och musik. Det bjöds på god mat i form av exotisk planka, med härligt gräddig gratäng och kaffe med Sigrid Erikssons goda tårtor till efterrätt.

Minnen och episoder från de trettio åren delades. Dåvarande kyrkoherden Thorsten Stjärnered påminde om vilket lyft han tyckte sig märka i kyrkan med EFS:arna som bidrog med ideella insatser i bibelgrupper, bönegrupp, kaffeserveringar etc. och inte minst hur psalmsången i kyrkan fick ett uppsving.

Annons

Jan och Ulla delade minnen från sina tio år, som de betecknade som de rikaste åren i deras arbetsliv. Tage Öhlund delade saker från EFS historia och påminde om att den inte är slut än. Vi är fortfarande med och skriver historia. EFS vision är ju ” Vi vill se människor och samhällen förvandlade av Jesus!” Där har vi alla en uppgift. Inte bara i ord utan genom att vara goda medmänniskor.

Samlingens slut blev i kyrksalen där Jan höll en tänkvärd helgmålsbön. Kvällen avslutades med att Örjan, som föreningens ordförande, tackade alla medverkande och hälsade välkommen till mässa på söndag, där också Jan och Ulla, liksom sångarna skulle medverka.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy